Történet, amit a tested mesél – interjú Gubányi Patrikkal, a fiatal táncművésszel


kidsnews (127éves) - 4 éve

A tánc az egyik legősibb művészeti ága a társadalmunknak, amely elválaszthatatlan része az emberi létnek. Kezdetekben inkább vallási, kultikus szertartások voltak, amin keresztül az ember kifejezte az érzéseit.  Ezek a szertartások beépültek az ünnepekbe, a családok és a népcsoportok mindennapjaiba, hogy aztán apáról fiúra szálljon a tánc ismerete. Napjainkra ez a fajta mozgás sokkal inkább szól a társadalmi érintkezésről, amelyek elsajátításával a legtöbb szórakozóhelyen osztatlan sikert tudsz aratni. A táncra a legtöbben valamiféle ösztönszerű mozgásformaként tekintünk, amit ritmusérzékünktől függően művelünk több-kevesebb sikerrel a parketten, de ha őszinték akarunk lenni azért sokunknak nem ártana legalább az alapokat elsajátítani, hogy ne érezzünk magunkat esetlenek a szórakozás közben.

Mai fiatal heti menő arcunk Gubányi Patrik versenytáncos, aki elkalauzol bennünket a társastáncok csodálatos világába.

kidsnews: Tulajdonképpen mit takar a társastánc?

Patrik: Valójában ez két táncformát is takar, az egyik része a standard táncokból áll, amik inkább a szalagavatón és egyéb bálokban, esetleg esküvőkön lehetnek hasznodra, amíg a latin-amerikai társastáncok ismerete sokkal nagyobb hasznot hajt a bulikban neked, főleg ha fiú vagy.

Ha jól értem elég sok sikert köszönhetsz az ellenkező neműeknél a tánctudásodnak?

Igen 😊, a táncosokat sokszor éri az a vád, hogy férfiatlanok, de csatlakozom a korábbi heti menő arcotok véleményéhez. Apáti Bence nagyon helyesen mondta: a tánc a legférfiasabb dolog, ami létezik. A testeddel fejezed ki magad és mutatod meg a nőnek az iránta érzet vonzalmat.  Tény, hogy az ember mozgása változik a tánctól, egyfajta tartást ad és harmóniát a mozdulataidnak, ezt szokták tévesen megítélni sokak.

Ha már az társadalmi megítélésénél tartunk, sokszor nem tudják, hogy egy társastánc művészet vagy sport?

Hát igen, nagyon igazad van. Hányszor csodálkoznak az emberek, amikor azt mondom edzésre megyek, nem egyszer kérdeznek vissza, hogy az nem táncpróba?! Valójában szerintem a nézőknek művészet, míg a művelőjének kemény állóképességet igénylő sport. Mindezek mellet úgy gondolom, még illemtan is. A táncnak megvannak a maga szabályai, ezek sokszor a régiidők bonyolult társadalmi szabályaiból indul ki. Megtanít hogyan kérj fel, hogyan vezess fel egy nőt, vagy a nőknél hogyan mondj igent vagy éppen udvarias nemet, szóval az alapvető férfi és nő közötti udvariassági szabályokra, erre elég nagy szükség van manapság.

Te hogyan kezdted a táncot és mikor?

Én Bátonyterenyén élek, ez Magyarország gazdaságilag egyik legelmaradottabb területének egyike, így fiatalként nem csak a jövőképedet illetően vannak korlátozott lehetőségek, hanem olyan egyszerű dolgokban is, mint az iskola melletti sport. Szóval hetedikes koromban szólt az osztályfőnök, hogy lenne társastánc lehetőség Salgótarjánba – ami az egyetlen viszonylag közeli nagyváros –, én meg azt gondoltam miért ne. Megpróbáltam és az akkori oktatóm a tanfolyamon azt mondta, szerinte ügyes vagyok, maradjak, ha van kedvem. Volt kedvem, szóval maradtam, amit ma sem bántam meg, a sok fellépés, utazás rengeteg lehetőséget hozott az életembe. Például amikor Radics Gigi mögött táncoltam az egy életre szóló élmény volt. A tánctól kaptam egy lehetőséget, hogy kitörhessek és én szeretnék vele élni.

 Akkor a tánc a jövő?

Igen, mindenképpen. Most először az érettségire kell fókuszálnom, de a tervek között a Táncművészeti Egyetem a fő cél.  Viszont az egyetemig még szükséges lesz egy kis kitérőt is tennem, mert fontos hogy tanulás közben már csak az ismeretszerzésre tudjak figyelni. Szóval az érettségi után, egy rövidebb időszakot óceánjáró hajón táncosként fogok eltölteni és csak utána mehetek a Táncművészetire. De azt gondolom ez egy kitűnő lehetőség lesz számomra, hogy azzal foglalkozzak, amit szeretek, ráadásként bejárhatom a világot és olyan helyekkel és kultúrákkal és remélem táncokkal is találkozhatom autentikus helyszíneken, amire itthon nem is gondolhatok.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

Igazából elég sikeresnek mondhatom magam, hiszen jelenleg 21 arany, 4 ezüst, 3 bronz éremmel büszkélkedhetek.

Mi a terv erre az évre nálad? 

Rengeteg tervem van, egyik az Bánki Benivel lesz és remélem minél hamarabb megvalósul a tervünk.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait2017 Kidsnews | All rights reserved