Trunk Tamás korosztályos síválogatott


kidsnews (127éves) - 4 éve

Trunk Tamásról, a magyar korosztályos síválogatottról, és influencer-ről  ( Tamás nagyon nem szereti ha influencernek tituláljuk) korábban elkezdtünk egy cikksorozatot. Most az ausztriai síéletről, versenyekről és terveiről mesélt a kidsnews szerkesztőségének.

Magyarország nem az a kifejezett síterep, hogyan jött pont ez a sport?

Tamás: Szüleim nagyon jól síelnek, de csak hobbi szinten persze, tehát hátrányból indultunk, hiszen sok síversenyző szülei szintén versenyzők voltak. Próbálgattam többféle sportot, ráadásul viszonylag túlféltett gyerek voltam kiskoromban. Aztán azt vettük észre, hogy a sí egy olyan terület, amiben jól érzem magam és ügyes voltam. Először csatlakoztam egy itthoni klubhoz, most is van természetesen hazai klubom,  indulgattam versenyeken. Aztán úgy gondoltuk, hogy jobb lenne egy komolyabb szintre lépni edzésekkel is. Ekkor már, bár Magyarországon tanultam még, nagyon  jól beszéltem németül. Elkezdtünk Ausztriában edzéslehetőséget keresni, és végül találkoztunk az első edzőmmel, aki osztrák volt. Abban az időszakban még itthon tanultam és hétvégén voltam kint Ausztriában edzésen. A Göstling Hochkar síklub, ahonnan több világszintű versenyző is kinőtt, rögtön leigazolt.  Ahogy nőttem egyértelmű lett, hogyha ezt az irányt akarom folytatni, egy síhangsúlyos suliba kell folytatnom, ahova fel is vettek. Magyarországon az utánpótlás válogatott program nagyon klassz, ott is támogatnak, Stark Márton szövetségi kapitány irányítása alatt. Figyelemmel kísérik minden utánpótlás versenyző fejlődését és a közös programokon nagyon jó fejlesztést kapunk. Időközönként erőnléti és időmérő kontrolledzések vannak. Az én korosztályom Magyarországon is nagyon erős, több család mögé állt a sínek, nagyon jóban vagyunk egymással.

 

A jövő utáni szezon után az ifi korosztályba lépsz,  ez egy sorsdöntő időszak a síelésben.

Ez így van.  Én alsó Ausztriában versenyzek, és  szövetségi kapitánnyal, Stark Mártonnal közösen döntve, a javaslata szerint nemzetközi versenyeken is részt veszek. Az osztrák rendszer, a tartományi bajnokságok nagyon erősek, a legjobb  alsó-ausztriai fiatalok a top 10ben végeztek tavaly  is az osztrák bajnokságban. Idén nehezebb évem van, hiszen a 2002-esekkel, az egy évvel idősekkel versenyzek együtt. A szezon eddig nagyon jól alakult, hiszen már három dobogós helyet is szereztem már most, amire nagyon büszke vagyok. Ami fontos, hogy az idők is nagyon rendben vannak, mindig ezt is kell nézni a helyezések mellett. Van olyan hogy fél másodpercen belül több versenyző van, szóval nagyon kiélezett tud lenni a verseny. Manapság már nem csak néhány országra koncentrál a sí sportág, lassan ez is sok nemzetiségűvé válik. Az osztrákok mellett a svéd, szlovén, horvát utánpótlás is nagyon erős. Jövőre és két év múlva kell nagyon jól mennem, szeretnék a sportággal tervezni és célom a téli olimpia is, mint minden fiatal versenyzőnek, aztán kiderül merre tovább. A CROC sílécgyártó cég támogat, ami szuper, mert zseniálisak a lécek.

Sport és iskola ez sokszor zárja ki egymást, veled beszélgetve nincs az a benyomásunk, hogy nem jutna időd a tanulásra. Hogy van ez?

A családunkban a tanulás alapvetően nagyon fontos. Nyáron Oxfordban voltam „enterprise” kurzuson, most nyáron is megyek, most „leadership” kurzusra. Nagyon várom. A világ minden részéről voltak fiatalok, akik akarnak valamit a jövőtől. Nem kérdés, hogy továbbtanulok majd. Nagyon nehéz ez az állandó  utazás, kocsiban tanulás. Ausztriában  a TZW Waidhofen Trainingszentrum – egyben HAK–HAS Waidhofen tanulója vagyok. Nagyon jól tanulok, és ha előadásokra hazajövök, azt is támogatják, sőt a legutóbbi agrár témájú konferencián amikor előadtam, még anyagokkal is segítettek. Erős itt a gazdasági oktatás, azon kívül az osztályomba csak síversenyzők járnak, tehát  a két terület össze van hangolva. Ez nem könnyű valóban, de működik.

Köszönjük szépen Tamásnak az interjút és reméljük Pekingben már szoríthatunk érte. Addig is érdemes figyelni Tamás videócsatornáit és @dablty  instagram profilját.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved