Bemutatkozik India legnagyobb hatású exportcikke, a jóga


kidsnews (127éves) - 4 éve

A jóga mozgás, egészségmegőrzés, gyógyulás, önmegismerés vagy szellemi fejlődés is egyben, ahogy a keleti sportok jelentős része. Valójában mindegy, hogy miért kezded el és gyakorlod ezt a „spotot”, olyan eszközöket kaphatsz a kezedbe, amelyek segítik az életedet. A jóga valójában nem sport, hanem a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában alakult ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális bábáskodása alatt. Célja a testi és a szellemi erők felébresztése.

Hat-hétezer éves képek bizonyítják a jóga eredetét, több történetét kutató tudós is arra a következtetésre jutott, hogy a sport az ősi Rig-Védából indul, amit Kr. e. 1200 és 1500 között írtak. A jóga szó a szanszkrit judzs szótőből származtatható, amelynek eredeti jelentése: összeköt, egyesít.

De hagyjuk a történelmi kitekintőt, mert ez a sportrovat. 😊 A jógagyakorlatok átmenetet képeznek a vallás és a tudomány, a test és a lélek között. Napjainkban számtalan változatát lehet gyakorolni, azonban a négy alapváltozatot különböztetnünk meg: Bhakti jóga, Karma jóga, Gjána jóga, Rádzsa jóga.

A nyugati kultúrában leginkább a Hatha jógával és annak különböző ágaival szoktunk találkozni. Ez a jógastílus volt az első, ami kombinálta a fizikai és mentális gyakorlatokat. Majd az 1900-as években elkezdődött a jóga nyugatra áramlása és ezzel együtt a sport modernizációja. A jóga világszerte növekvő népszerűsége mutatja, hogy egyértelműen pozitív hatással van a sportág művelőinek életére és megfelelő válaszokat ad a 21. század feszültséggel teli világ kihívásaira.

Átalános tévhit, hogy a jóga hajlékony és balerináknak, továbbá főként lányoknak való. Ez mind nem igaz, a jóga egyik legnagyobb előnye, hogy kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki gyakorolhatja. Ebben a mozgásformában nincsenek általános elvárások, mozdulatok, amit mindenkinek meg kell tudnia csinálni. Itt mindenki a saját lehetőségeihez, fizikai adottságaihoz képest kell, hogy fejlődjön, ami az egyik legkellemesebb tulajdonsága ennek a mozgásformának. Már ha nem vesszük figyelembe, hogy a jógaórákon valójában olyan érzés edzeni, mint amikor a reggeli ébredéskor óriási nyújtózkodásokkal indítod a napodat.

A másik előnye, hogy nem igényel hatalmas beruházásokat és kis gyakorlás után otthoni körülmények között is remekül gyakorolható.

Ha kedvet kaptál, hogy benézz egy joga órára ne habozz, fogj egy kényelmes ruhát amiben tudsz mozogni és nézz be bármelyik jógastúdióba, garantáltan elfelejted a felvételi, a matek doga, vagy suli bármelyik aktuális problémáit, amik éppen foglalkoztatnak.

 

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

mentalfitnessguru.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved