Bringákat elő, itt az ideje a tavaszi nagygenerálnak!


kidsnews (127éves) - 4 éve

A meteorológiai tavasz első napjai ugyan nem csábítottak minket ebben az évben gyorsan az utakra, de ami késik nem múlik! Így itt az ideje, hogy a téli magányos estéi után átnézd a bringádat. Legtöbben egyfajta örökéletű gépként tekintünk a biciklinkre, pedig ezt is szükséges karbantartani, sőt minél komolyabb a kétkerekűd, annál gyakrabban kell szervizelni, hogy tényleg tartós is legyen, ne csak mutatós.

Kezdjük az alap dolgokkal. A guminyomást akkor is érdemes megnézni, ha pár napja nem ültünk nyeregbe Sőt, azt mondanám érdemes használat közben is 2-3 naponta rányomni, még akkor is, ha minden nap használod. Ilyenkor, ha eresztett felfújjuk, nincs semmi gond.

Ha nem nyúltunk hozzá az elmúlt pár hónapban és a garázsban állt esetleg hosszasan leeresztett gumival, akkor előfordulhat, hogy károsodott a belső is. Ilyenkor felpumpáljuk, majd 10 kilométer után jövünk rá, hogy ereszt az rettentő nagy szívás tud lenni. Szóval érdemes csekkolni már mostanában, és ha lapos akkor felfújni és akár több napon keresztül ellenőrizni, hogy tartja-e a nyomást. Ha 1-2 nap alatt leereszt, cseréld ki, nem lesz érdemes vele egész szezonban vesződni. Ellenőrizd a keréknyomást is puha gumival nehéz irányítani.

Hosszú kényszerpihenő után mindenki érdemel egy kellemes fürdőt, ne légy rest, de ha egy mód van rá: kerüld a nagynyomású használatát, mert ezzel károsodhatnak a csapágyak és a forgó alkatrészek, így jobb egy szivacsos vödrös hagyományos tisztás. Fontos a különböző alkatrészek kenési állapota. Tavasszal sok nyekergő bringát hallani, ezeket is ellenőrizd mindenképpen: forgasd meg párszor hátra a hajtókart és ha nem forog könnyedén, csikorgó, vagy karistoló hangokat hallat, olajozásra  is szükség lesz.

Végére az egyik legfontosabb a fékek ellenőrzése. Felnifékes kerékpároknál ilyenkor a felni állapotát is ellenőrizzük, kopott-e a felület, van-e benne ütés. Tárcsafékes gépeknél is érdemes megpörgetni a kereket, mert előfordulhat, hogy a betétek másmilyen nyugalmi helyzetet vesznek fel, ahhoz képest, mint amire emlékszünk.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

bikemag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved