A britek hamarabb itatják gyermekeiket


kidsnews (127éves) - 4 éve

Úgy tűnik, hogy az alkoholfogyasztók aránya a legalacsonyabb szinten van a történelemben, mégis egy Nagy-Britanniában készült tanulmány szerint a szigetországban élő gyermekek közül minden hatodik már 14 éves kora előtt fogyaszt alkoholt. A tanulmány során kiderült, hogy főleg az alacsonyan képzett szülők vélekednek úgy, hogy segítenek gyermekeiknek felkészülni a felnőtt életre, ha idejekorán megtűrik az alkohol fogyasztását, de a tudományos adatok szerint ez igen káros a gyerekek egészségére.

A 10 000 gyermek bevonásával készült tanulmány kimutatta továbbá, hogy a korai alkoholfogyasztásnak következménye lehet a tanulmányi átlag romlása, a magatartási problémák és a felnőttkori alkoholizmus kialakulása, egészen egyszerűen, azért mert a fiatalok agya és teste még nem kifejlett – mondják a kutatók.

Az alkoholos italokban megtalálható etil-alkohol egyébként még felnőtt korban is igen káros, hiszen potenciális méregnek tekinthető, mely a szervezet minden sejttípusára jelentős károsító hatást fejt ki. Rendszeres mértéktelen fogyasztása miatt nemcsak az agy és a máj károsodik, hanem kialakul a csontritkulás és a memória működési zavarai mellet a szenvedélybetegség összes pszichés tünete is viszonylag hamar megfigyelhető.

Sajnos az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Magyarország – a lakosság száma alapján – az évi egy főre jutó, közel 12 liter elfogyasztott alkohollal, a legfertőzöttebb 10 között szerepel. Úgy tűnik, hogy hazánkban a fiatalok között is elterjedt az alkoholfogyasztás.  Sokan néha úgy érzik ciki nem inni, ezért kényszerűségből fogyasztanak, hiszen ki szeretne kilógni a baráti társaságból – mondják.

Azonban, ha a hosszútávú hatásokat nézzük, az alkoholizmus az, ami igazán kiszakít a környezetből, ami elűzi a barátokat és ami elszakít a családtól. Egész egyszerűen nem éri meg!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

zmescience.com, webbeteg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved