Cybersickness. Mi történik a testeddel, ha hosszan vagy a virtuális térben ?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nincs az a fiatal, aki nem szívesen veszik el minél hosszabb időre a virtuális valóságban, és egy egy ilyen élmény után, valószínűleg bárkiben felmerül a kérdés, hogyan kezelné az emberi szervezet, ha hosszabb időt töltenél a virtuális térben. A népszerű termékek gyártói  legalább 10-15 perces szünetek tartását javasolják 30 percenként, még akkor is amikor a játékos nem gondolja, hogy szüksége van rá.

A VR kezdő lépéseinél, mindig figyelni kell arra, hogy ne legyenek a fizikai környezetedben tárgyak, amik akadályozzák a mozgásodat, mivel ezeket egy idő után az agyad nem lesz képes kezelni. Íme egy példa:

A VR használók körében az egyik leggyakoribb probléma a tájékozódási képesség elvesztése a virtuális tér és a valódi fizikai tér között. Sőt, akik hajlamosak szédülésre, vagy valamilyen mozgás koordinációs problémájuk van, sokkal könnyebben tapasztalják meg a dezorientációs problémákat, de szünet nélkül biztosan mindenkivel elő fog fordulni. Pontosan ezért nem javasolják már a gyártok sem epilepsziás betegeknek. Továbbá négyezerből egy esetben a játék maga is képes kiváltani rohamokat, még ha előtte sosem volt tünete a játékosnak.

Nézzünk a tájékozódási képesség elvesztésére is néhány példát:

Sok tanulmány vizsgálja az agyműködést a VR játék közben, hiszen a szemeden és a füleden keresztül egy olyan valóságot érzékelsz, amivel a többi érzékszerved nem ért egyet. Ami normál esetben nem jöhet létre. A „cybersickness” abból az állapotból alakul ki, hogy a  valós világban minden érzéked szinkronban működik és folyamatos megfigyeléseket hajt  végre a körülötted lévő világból, és ezek a megfigyelések minden érzékszervvel azonosak. Az elmélet szerint az érzékszervek közötti azonos érzékelés hiánya hosszabb ideig tartó állapota az emberi szervezet megbetegedését okozza.

A lenti videóban egy olyan kísérletet mutatunk meg, ahol 36 órányi virtuális térben lévő létnek volt az tesztelő kitéve, és bár nem látszik betegnek, azért az hogy nyak alatt nem érzi a saját testét az nem hangzik számomra biztatónak.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

www.businessinsider.com

2017 Kidsnews | All rights reserved