Március 5. –  A lemezlovasok világnapja


kidsnews (127éves) - 4 éve

Egyes források szerint ma, míg mások szerint március 9-én van a lemezlovasok azaz a disc jockey-k világnapja. A Dj kifejezést az 50-es évek rádiós műsorvezetőire alkalmazták legelőször, de ma már leginkább a bulikban folyamatos zenét szolgáltató, a műfajokban széleskörű ismeretekkel rendelkező személyt értjük rajta.

Keresztes Tibor (Cintula)

Magyarországon az 1960-as évek végétől jelentek meg az első Dj-k akik közül Keresztes Tibor (Cintula), B. Tóth László, Dévényi Tibor vált a legismertebbé. Az 1970-es években aztán Magyarországon is beköszöntött a diszkókorszak. A klubokban D. Molnár György, Danyi Attila, Dworák Tamás, Arató András, Tahi-Tóth Gábor, Rákász Béla, Cserhalmi György, idősebb Éliás Gyula, Jelisztratov Szergej, Barabás Zoltán, Suri Imre, Bakai Mátyás, Kiss Joe, Schulz, Szabó Pali és még sokan mások keverték a muzsikákat. A lemezlovasoknak nagyon meghatározó, közönségformáló szerepe lett, így nem csoda, hogy 1970-től a rendszerváltásig vizsgához, illetve engedélyhez kötötték a tevékenységüket.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

hu.wikipedia.org

kép: Wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved