Egy bűnügyi kisregény a XX. századi Pozsonyról, a jóság ellen. Czinki Ferenc: A pozsonyi metró


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Nem érti az egész lakást, a tranzitot, a lányt, a fekete-fehér férfit a falon, a felhőkarcolókat, a sötétet, a hűtőt, a hideget, a darabjaira szedett rádiót, a mocskot, a latyakot, a gázolajat, de nem érti a kávét, a rumot, a sétát, és nem érti a várost, nem érti Pozsonyt, miért közlekednek benne villamosok, miért megy a testében körbe a vér, nem érti az újságok címlapjait, az ismeretlen szavakat, nem érti a füstöt, a Marsot, a bort, nem érti mi tolul most a gyomrából fölfelé, és nem éri mi mozdítja a szűk liftet, és már nem is emlékszik, fölfelé indultak vagy lefelé.”

Bár nagyon kevés országban jártam eddig, Szlovákiát már négyszer volt szerencsém felfedezni. Egyik alkalommal el is vesztem Pozsony belvárosában… Tulajdonképpen azért szeretek annyira visszatérni, mert az egész ország levegője telítve van a kelet-európaisággal, amit még soha, sehol nem éreztem ennyire erősen. Csak ebben a könyvben. Érezni benne a lakótelepi élet sötét reménytelenségét, az elveszett múlt hiábavaló keresését a kocsmák pultjai előtt.

A nyolcvanas években nagyratörő városfejlesztési tervek születnek Pozsonyban, de a futurisztikus csillogás helyett csak egy nyomasztó lakótelep épül, aminek toronyházai között elsiratott falusi múltak keringenek. Hamarosan az egész városrészbe beköltözik a gonosz…

A hátborzongató események egyszerre teszik érdekfeszítően izgalmassá és horrorisztikusan homályossá a hangulatot. Szimpatikus pozsonyi fiatalok határozzák el, hogy kiölik magukból a jóságot. Kísérletezéseik közben kiderül, hogy a város alatt végtelen sötétség rejtőzik, ami akár egy lóversenyfutam teljes mezőnyét el tudja nyelni. Arra is fény derül, hogyan lehet megsütni egy hattyút, és hogy a vérbeli kelet-európaiakban világok omolhatnak össze, ha egy óvoda kocsmának álcázza magát előttük.

Borzongatóan hideg és cigifüstös ez a bolygóváros, de mindenkinek látnia kell, balladai figurákkal, vagy nélkülük. Hiszen sok fantáziálásra kijelölt helyet lehet benne találni. És még vonatra sem kell ülnötök az utazáshoz elég, ha kezetekbe veszitek ezt a könyvet!

 

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved