Ezerszer lerágott csont, de van néhány dolog, amit tuti nem tudtál március 15-ről


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ezerszer lerágott csont, és nyílván mindenki unalomig magolta már az 1848-49-es forradalom történéseit, de van néhány olyan érdekesség is a forradalomról, amelyek nem annyira ismertek a nagyközönség előtt.

Ezek azt mutatják, hogy nemzeti hőseink is hús-vér emberek voltak vágyakkal, érzésekkel és persze hibákkal.

  • Az első, hogy a 12 pont mellett a Nemzeti dalt is kinyomtatták, de Petőfi otthon felejtette, így kénytelen volt gyorsan kézzel leírni a verset, így keletkezett a kézzel írt verzió a nyomtatás helyett.
  • Táncsicsot azért várta hiába a tömeg a Nemzetiben, mert miután kiszabadították a börtönből úgy elaludt az első ágyban amit talált, hogy felébreszteni sem tudták. Jókai ezért kénytelen volt menteni a helyzetet úgy, hogy ő maga lép a nézők elé elmesélve Táncsics történetét.
  • Szendrey Júlia rámozdult Jókaira, de ő éppen Laborfalvy Rózára hajtott, így hiába panaszkodott Júlia, hogy Petőfi a politikát sokkal jobban szereti, mint őt.
  • Amikor Petőfi a Nemzeti Múzeumnál elszavalta a Nemzeti dalt a magasztos pillanatokba hangos tehénbőgés zavart be. Mivel a József-napi vásárra a közelben hajtották keresztül állataikat a vásárosok. A múzeum kerítése ráadásul csak félig készült el, így hamarosan a tehenek is jelen voltak a kertben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vivien.animelap.hu; tudnodkell.info

2017 Kidsnews | All rights reserved