Fekete Párduc


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

Nemrég került mozikba a Marvel legújabb, a Bosszúállók 3. része előtti utolsó képregényfilm, a Fekete párduc. A rajongótábor nagyon izgatott volt már a megjelenés előtt is, hisz ez az első afroamerikai főszereplős film a Marvel filmes univerzumában. Ezen kívül pedig az egyedisége is különlegessé teszi, hisz – egyedülálló módon – egy teljesen új és összetett világot fest le elénk, pedig egy képregény filmes adaptációjáról beszélünk. A film tulajdonképpen egy eredettörténet T’challa-ról, a Fekete Párducról, aki Wakanda királya lesz miután apját megölték. Wakanda azért különleges hely mert a külvilág számára a legszegényebb ország, míg valójában a vibrániumnak köszönhetően ők a legfejlettebbek. Olyan technikájuk van, amilyen sehol máshol a világon.

Spoiler mentesen:

A film egyedülálló a fajtái közt, hisz olyan kidolgozott látványvilágot tár fel előttünk, amit kevés filmben tapasztalhatunk, a SGI is szépen kidolgozott. Garantálom, hogy aki kijön a filmről legszívesebben azonnal Wakandába utazna. Az ott elő törzseknek saját viseletük, táncuk, hagyományaik vannak, amelyek számunkra úgy vannak prezentálva, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne az, hogy a királyt a megválasztása előtt a trónért bárki kihívhatja közelharci küzdelemre.

A nép bemutatásánál fogták a bennszülött törzsek különleges kinézetét, hagyományait és elhelyezték egy technikailag nagyon fejlett országba. Láthatunk jelenetet T’challa megválasztásáról, ami úgy mutatja be, mintha csak egy dokumentumfilmet néznénk, ami a koronázási viseletben és helyszíneknek köszönhető. Mindenképp megéri megnézni a filmet mindenkinek. Beleillik a Marvel által felépített univerzumba, de önálló filmként is tökéletesen megállja helyét, amely többek között feszegeti a feketék közötti hovatartozás kérdését is.

Spoileresen:

A filmben ami talán a legjobban tetszett az az, hogy Killmonger/Koncoló karakterének a motivációjával nagyon sokan egyet érthetnek (bár ennyire drasztikus változást talán nem akarnak). Hisz főgonoszunk célja az, hogy visszaadja, amit a fehérek elkövettek a feketék ellen – egyfajta bosszú – és rabszolgává tegye őket, ahogy ők tették régen. Ez a gondolkozás a szocializációja során ért hatásoknak köszönhető: egy gettóban rekedt egyedül apja meggyilkolása után, akinek az volt a terve, hogy fejlett (Wakandából lopott) fegyverekkel segíti a feketéket a környéken, hogy vissza tudjanak vágni a fehéreknek.

Killmorgen tovább vitte ezt az elképzelést. Az ébresztette rá T’challa-t, hogy mélyen tisztelt apja rosszul gondolkodott mikor otthagyta öccse meggyilkolása után a fiát, Killmorgent, és népének sem szabadott volna soha hátat fordítania. Apja sosem segített Wakandán kívül senkinek, mert azt gondolta, ha a világ megtudná a technológiájuk fejlettségét, egyből részt akarnának belőle és nem lennének biztonságban. Az új király szerint igenis segíteni kell más elnyomott feketéknek, de nem úgy, hogy végletekbe menve rabszolgát csinálnak a fehérekből.Mindenki revansot akar valamiért. A népéért, a hazájáért, igazáért de jobbnak kell lenni. Nem szabad átesni a ló túloldalára és azt tenni az elnyomókkal, amit ők az egykori elnyomottakkal tettek. Akkor teremthetünk egy szebb, jobb helyet/világot, ha nem követjük el a történelem bűneit újra. Hisz mindig van egy másik út.

Szerintem a filmben mindenki megtalálja azt az üzenetet, ami tetszik neki. Ajánlom mindenkinek nem csak a Marvel filmek szerelmeseinek (12 éves kor alatt nem javasolnám, mert a film akciódús jelenetei stresszesek), szóval irány a mozi!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved