Felhívás! Itt vannak az első fecskék!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Még ha ez nem is látszik mindig, bizony itt van a meteorológiai tavasz és a lassan melegedő időjárással új, az ember egészségét veszélyeztető szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon is. A klímaváltozás hatására az északabbi vidékeken megjelenő kártevő rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepük van az olyan állatoknak, mint a fecskék vagy a denevérek – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyarországon 2015-re a füsti- és molnárfecske-állomány körülbelül a felére, míg a tiszai partifecskéké körülbelül az azt megelőző időszak 10 százalékára csökkent. A hazai fecskepopuláció hosszú idő óta csökkenő tendenciát mutat, a füsti- és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente.

Ennek a változásnak jelentős része nem meglepő módon az emberhez köthető. A természetes élőhelyek átalakítása, a sár, mint fészeképítő anyag hiánya, illetve a fecskefészkek leverése és a madarak elzavarása áll a háttérben.

Mivel a fecskeállományok csökkenését okozó élőhely- átalakítások és a klímaváltozás negatív hatásait az egyes emberek közvetlen beavatkozással nem tudják befolyásolni, a legfontosabb cél a költési siker, a kirepülő fiókák számának növelése. Éppen ezért különösen fontos, hogy védjük a fiókákat, és segítsük elő, hogy az állomány növekedésnek induljon – segítsük őket a fészekrakásban!

Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény már a fészkek és a tojások elpusztítását is bünteti hazánkban!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved