A gyerekkori depresszió és a közösségi média


kidsnews (127éves) - 4 éve

A legújabb kutatások adatai alapján egészségügyi szakemberek arra az álláspontra jutottak, hogy a szociális média használata negatív hatással lehet a fiatalok mentális egészségére. Ez – mint mondják – egy komoly probléma, hiszen az alkalmazások feladata éppen az lenne, hogy megkönnyítse, egyszerűsítse az életünket, nem pedig az, hogy depresszióba hajszoljon minket.

Ez volt az az ok, amely miatt egyébként már amerikai gyermekjóléti szakértők egy csoportja levelet is írt a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek, arra kérve őt, hogy zárja le a Messenger Kids nevű, a gyerekeknek kifejlesztett üzenetküldő alkalmazást. Tapasztalataik szerint ugyanis, a serdülő korban lévő gyerekek, súlyos hangulatingadozásokat szenvedhetnek el a mértéktelen közösségi médiahasználat következményeként.

Azért, hogy a negatív hatásokat elkerüljük, a szakemberek szerint megoldást jelenthetne egy felugró értesítés, ha egy fiatal túl sok időt töltött az interneten és szükség lenne arra is, hogy a digitálisan manipulált fényképeken vízjel jelölje a beavatkozást, elkerülendő a népszerű képmegosztó alkalmazást használóknál gyakran megfigyelt testképzavart.

Napjainkban a szociális média már olyan térré vált, amely alapvetően kapcsolódik a mentális egészséghez. A szociális média mértéktelen használata hozzájárul a tizenévesek depressziójához, szorongásához és egyéb mentális egészségügyi problémáikhoz. Ezek a problémák gyakran bonyolultak és széleskörűek, a játék vagy a szociális média oldalainak túlzott felhasználásától, a cyber-zaklatásig, vagy akár az elégtelen érzelmekig is terjedhet – hívják fel a figyelmet.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved