Halálos szépségek


kidsnews (127éves) - 4 éve

Anyatermészetünk néha szeret minket megtréfálni, és a legszebb dolgokat, állatokat vértezi fel a leghalálosabb méreggel is. Persze ennek is megvan a maga értelme: azt, amit mi emberek csodás színek harmóniájának látunk, az sokkal inkább egy figyelmeztető jelzés a vadonban élők számára. Vigyázat, nagy bajban leszel, ha megtámadsz! Ebben a cikksorozatban ilyen csodás, élénkszínes békákat hozunk el nektek.

Mi mással is kezdjük el mint, az egyik legveszélyesebbel az arany nyílméregbékával. A tudományos neve Phyllobates terribilis azt mutatja, hogy még a kis dolgok is képesek hihetetlenül károsak lenni. Az egyedek méreganyag tartalma az élettértől és a tápláléktól függően változhat, de az átlagos, vadon élő arany nyílméregbéka körülbelül egy milligramm mérget tartalmaz. Ami körülbelül 10, de maximum 20 ember megölésére alkalmas.  A mérget nem a béka termeli, hanem az általa elfogyasztott bogarak, rovarok méreganyagából gyűjti, és a bőrében raktározza. Mindenesetre ez a brutális védelem sem elég ahhoz, hogy ez a faj is rákerüljön a veszélyeztetett fajok listájára. Többek között azért is, mert a nyílméregbéka fontos szerepet játszik az Amazonas környékén élő őslakosok vadászatában, akik fúvócsövekkel vadásznak, és a békafaj mérgével biztosítják, hogy a zsákmány biztos legyen.  A békákat lángok felett melegítik és így a béka bőrén elkezd kiválni a méreganyag, amit felfognak és ebbe merítik a tűk hegyét. Az így mérgezővé vált nyíl még két év múlva is őrzi a „szavatosságát” és halálos sebet ejt bárkin.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

www.treehugger.com

2017 Kidsnews | All rights reserved