Hogyan lett a Spotify 23 milliárd dolláros üzlet?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az igen népszerű streaming szolgáltató részvényeinek értékesítése hamarosan megkezdődik a New York-i tőzsdén, így a 159 millió aktív felhasználóval rendelkező Spotify diadalmenete tovább folytatódik. A Spotify mára már 23 millió dolláros üzlet ezért sokakat foglalkoztat, hogy hogyan sikerült a 2008-ban Svédországból indult kis céget a világ legnagyobb streaming szolgáltatójává fejleszteni.

A Daniel Ek és Martin Lorentzon által Stockholmban alapított Spotify 2006-ban kezdte meg működését. A korszakot egyébként az illegális letöltések és torrentoldalak aranykorának nevezik, amely döbbenetes veszteségeket okozott a zenei jogdíjakkal operáló kiadóknak és az előadóknak is.

Az alapítók úgy gondolták, hogy a törvények önmagukban soha sem lesznek elég hatékonyak a kalózkodás ellen, ezért megpróbáltak egy olyan megoldással előállni, amely biztonságosan, megfelelő minőségben és olcsón képes szolgáltatni a tartalmat, egyben anyagilag kompenzálva a magát a terméket létrehozó zeneipart is.

A Spotify úgy működik ugyanis, hogy a Google autós részlegével szövetkezve már a gépkocsikba is eljutó, mára már 35 millió fájlt tartalmazó zenei tartalmát a lemezkiadókról, valamint a független művészekről legálisan szerezte meg és ezért jogdíjat fizet. A felhasználó a tartalmat ingyenesen, korlátozott lehetőségekkel, reklámokkal, vagy havidíjasan, prémium előfizetéssel szabadon szörfölgetve hallgathatja meg.

Kezdetben még csak rögzített tartalmat hozzáférhetővé tevő Spotify az utóbbi években már élőzenei események online elérhetőségét is biztosítani tudta így kerülve egyre közelebb az okostelefonon, táblagépeken és játékkonzolon zenét hallgató felhasználókhoz.

Annak ellenére, hogy a riválisok is rohamtempóban fejlesztenek az online streaming szolgálatatások területén a felület népszerűsége nem csökken. A Spotify jelenleg 61 országban elérhető és 159 millió aktív felhasználóval rendelkezik, de az alacsony előfizetői díjak megtartása miatt még mindig nem nyereséges, ezért a feltehetően márciusi tőzsdei bevezetéstől sokat várnak az alapítók.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

www.bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved