Így készíts hagyományos és klasszikus húsvéti tojásokat


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nyakunkon a húsvét ünnepe, amelyre egy kis kreativitással és kézügyességgel szebbnél-szebb tojásokat készíthetsz. Ha nem tudod, hogy kezdj neki, mi most segítünk! 

Tojás kiválasztása

Először is döntsd el, hogy milyen színű tojásokkal – fehér, vagy hagyományos – szeretnél foglalkozni, aztán fújd ki őket. A videón megnézheted, hogyan kell:

Azért ajánlatos kifújt tojást díszíteni, mert az tartós lesz (míg a főtt egy idő után büdös) és nem kell amiatt aggódnod, hogy pocsékba megy a benne levő fehérje és sárgája, hiszen azokat simán felhasználhatod a húsvéti sütikbe, vagy odaadhatod a kutyusodnak – a mienk imádja. :DD

Ha nem szeretnél igazi tojással bajlódni, vehetsz kifújt állapotban lévőt a kreatív boltokban, de ugyanitt műanyag, hungarocell és préseltpapír verziókból is választhatsz. A lényeg, hogy ezek kiválasztásakor azt kell figyelembe venned, hogy milyen a kézügyességed, illetve azt, hogy milyen anyaggal szeretnél rádolgozni.

Eszközök beszerzése

Ha megvannak a tojások és eldöntötted, hogy milyen technikával szeretnél rádolgozni, akkor be kell szerezni a hozzávalókat.

Decoupage (szalvétatechnika) esetén, színes szalvétára, decoupage ragasztóra és lakkra, megfelelő ecsetre (ne legyen túl nagy, és beleférjen a ragasztó üvegébe) és ollóra lesz szükséged.

A technika nem túl bonyolult: a kiválasztott szalvéta mintáját vágd körbe, a rétegeket szedd szét és csak a legfelsőt kell ráhelyezni a tojásra. Mielőtt ráteszed a szalvétát kend le ragasztóval, majd ezután helyezd rá a szalvétát, aztán ha fent van, kenj a szalvétára is ragasztót. Fontos, hogy apró, tapasztó mozdulatokat használj, hogy ne szakadjon szét a vékony réteg. Arra is érdemes gondot fordítani, hogy ne legyen túl nagy a minta, mert az nem fog mutatni a tojáson, továbbá, ha túl nagy a kiválasztott szalvétadarabunk, akkor könnyebben gyűrődhet. Teljesen sima valószínűleg sosem lesz, mert a tojásban van görbület, de igyekezzünk minél simább felületet elérni. Ha megszáradt, akkor lekenheted lakkal is, így szebb lesz a fényesebb és tartósabb is.

Ha te fújtad ki a tojást, akkor mindkét végén keletkezett lyuk. Ezt én raffia szalaggal szoktam eltüntetni. Masnit teszek az aljára a tetején pedig megkötöm úgy, hogy fel lehessen lógatni a tojást.

Tipp:

A kifújt tojás a díszítésnél és nem csak esztétikai dolgok miatt hasznos: miközben pepecselsz vele, hogy elkerüld azt, hogy összefogdosod, húzd fel egy hurkapálcikára és könnyen tudsz vele dolgozni.

Selyemszalagokkal, csipkével is gyönyörűen lehet tojást díszíteni, ha nem szeretnénk közvetlenül a tojás alapszínére dolgozni, előtte fessük be egy tetszőleges színnel, amit készíthetünk hagyományos módszerekkel, vagy mesterséges színezőkkel.

Ha befestettük, vagy natúrra dolgozunk nem kell más, mint szalag, vagy csipke és ragasztópisztoly. A pisztolyhoz vegyünk plusz ragasztócsíkokat, nehogy otthon kifogyjunk belőle a nagy munkában.

Ezenkívül matricákat, gyöngyöket is ragaszthatunk a tojásra, vagy filccel is rajzolhatunk rá, csak a kreativitásunk szab határt. Az utóbbi évek nagy kedvence számomra a körömlakkos színezés, amit az alábbi videón tudsz megnézni:

A modern technikák mellett persze a hagyományos tojásfestés is elengedhetetlen része a húsvétnak. Ezeket a vörös vagy lila hagyma héjával, lila káposztával vagy dió levével lehet színezni.

vörös, vagy lila hagyma külső burokleveleiből levet készítünk, amellyel a barna eltérő tónusaira színezhetjük a tojásokat, attól függően, hogy mennyi ideig tartjuk a főzetben.

Ha a konyhádban nincsen elég zöldséglevél, akkor a zöldségestől is kérhetsz, biztos szívesen ad. A dekoráláshoz virágokat, leveleket használjunk, amiket nedvesítsünk vízzel, hogy rátapadjon a tojás felületére, harisnyanadrággal vagy pamutanyaggal rögzítsük ahhoz. Figyeljünk rá, hogy az anyagot szorosan erősítsük a tojáshoz. Minél szorosabb lesz, annál szebb lesz a minta és jól kiadja, majd a kontúrját a kiválasztott díszítésnek.

A beburkolt tojásokat finoman helyezzük a hagymahéjra, engedjük fel annyi vízzel, ami ellepi őket, majd főzzük egy órán keresztül és hűtsük le a saját levében.

Kicsomagolást követően a ragyogó csillogás érdekében zsírszalonnával töröld át és készen is van a szuper hagyományos húsvéti tojás.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved