Iskola mobil nélkül?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

A körülöttünk lévő világ fénysebességgel változik, és az idősebb generációknak a legtöbb változás már teljesen felfoghatatlan, vagy ha nem is értelmezhetetlen, de mindenképpen lényegesen lassabban dolgozzák fel, mint az szükséges lenne. A 2000-es évek elején már mindenki számára termesztéssé vált a mobiltelefon és jó néhány évnek kellett eltelni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy vannak helyek ahol ezt szükséges kikapcsolni. A repülőn vagy színházban már szinte rutinosan kikacsolók már csak mosolyognak, amikor megszólalnak a szinte már történelem előtti hangfelvételek, amik figyelmeztetnek a telefonok kikapcsolására. Ugyanakkor ez az iskolában töltött időre még manapság sem jellemző. Svédoroszágban sokáig az osztályban és az iskolában a telefonhasználatra vonatkozó szabályokat a tanárok óráira vonatkozó egyedi szabályok alapján kezelték.

Gyakran a szülők nyomására, nem mertek általános szabályokat hozni, mivel a szülők valamilyen oknál fogva fontosnak tartották, hogy közvetlenül kapcsolatba léphessenek gyermekeikkel az iskolai idő alatt is. Megfeledkezve több ezeréves történelmünkről, amikor életben maradtunk mobiltelefonok nélkül is.

Majd a skandináv országokban az iskolák elkezdték meghozni a szabályokat. A norvég Telenor által közzétett felmérés szerint Svédországban a 10-15 éves diákok csak 6%-a mondja, hogy engedélyezik telefonok használatát az osztályteremben és 53%-uk használhat telefont az iskola területén, de nem a tanítás ideje alatt.

A magyarországi általános vélekedés szerint ez teljeséggel elfogadhatatlan, pedig a statisztikák ennek ellentmondanak. Ugyanis a felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol egyáltalán nem használhatnak (korosztály 40%) telefont, a diákok 57% szerint ez kifejezetten támogatandó és hasznos és csak a diákok 14 % szerint rossz a skandináv országokban.

Most már csak az a kérdés, hogy a szüleidet mikor tudod letiltani a vacsora asztalánál te is a mobilozásról? És, hogy ebben az esetben is 10 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy megértse miért is fontos ez számotokra!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

news.nationalgeographic.com

Kép: http://blog.expolab.com.br

2017 Kidsnews | All rights reserved