A kardszárnyú delfinek újabban köszönnek


ABácsiAkiÚjságotÍr (15éves) - 4 éve

Egy francia tengeri rezervátumban él egy kifejezetten udvarias, nőstény kardszárnyú delfin. ’Hello!’ szóval üdvözli gondozóját, és jól nevelt bálna módra el is köszön: a ’Bye-bye!’ kifejezéssel.

A tudósokat elkezdte érdekelni, hogy a kardszárnyú delfinek tudnak-e utánzás alapján eddig számukra ismeretlen hangokat alkotni. A Franciaországban található Antibes Marineland Aquarium-ban élő nőstényt, Wikie-t kezdték tanulmányozni. Őt valószínűleg nem lepte meg a kísérlet híre, mert korábban is volt már alanya egy ilyen jellegű kutatásnak, amelyben emberi szavak kimondására tanították, a légnyílásán keresztül. A kutatás felvételein jól hallatszik, amint olyan szavakat formál, mint az ’Amy’ név és a ’one, two, three’ számok. A bálna a társaival való kommunikáláshoz rikoltásokat, éles füttyöket, prüszköléseket hallat.

A delfin az új hangokat a gondozóját utánozva tanulta meg, ami kifejezetten nagy teljesítmény egy állattól. Az emberen kívül csak néhány állatfaj (köztük a bálnák és a delfinek) képes utánzás alapján képezni új hangokat. Dr. Josep Call, a St. Andrews Egyetemen zajló kutatás egyik kutatója így nyilatkozott: „Ez a tulajdonság az emlősöknél kifejezetten ritka. Az emberek nyilvánvalóan jók ebben, viszont érdekes, hogy az osztályon belül a tengeri emlősöknek megy a legjobban.”

„A fogságban élő kardszárnyú delfin, akit tanulmányoztunk, képes volt emberi hangokat csak utánzás alapján hallatni. Ezért ez az eredmény azt mutatja, hogy a vadonban élő delfinek megtanulják egymás hangjeleit, így teszik ’beszédjüket választékossá’.”Az embereknél természetes, de az állatoknál a hangutánzás alapján történő tanulás meglepően ritka.

A delfinek és a beluga bálnák azon néhány emlősök közé tartoznak, akik egymás, vagy akár más fajok hangjait is tudják utánozni. Néhány madár is képes erre, különösen a papagájok, de előfordul a varjúfélék családjában is. A fogságban tartott kardszárnyú delfinek csoportjainak megvan a maga dialektusa, „tájszólása”. Talán vadon élő társaikat utánozzák ebben, de ezt még nem sikerült bizonyítani.

Dr. Jose Abramson, a Madridi Complutense Egyetem kutatója lehetségesnek tartja, hogy egy napon alapfokon beszélgethet Wikie-vel, a kardszárnyú delfinnel. „Igen, ez lehetséges. Korábban is előfordult egy híres szürke papagájjal és néhány delfinnel, hogy olyan angol mondatokat alkottak, mint ’Bring me this object!’ (Hozd ide ezt a tárgyat!), vagy ’Put this object above or below the other!’ (Tedd ezt a tárgyat a másik alá vagy fölé!).”

„Bár – fűzte hozzá Jose –,nem árt vigyázni azzal, hogy emberi fogalmakat akarunk átültetni az állatokba. Lehet, hogy akkor járnánk jobban, ha úgy próbálnánk megérteni az egyes fajok kommunikációját, ha a természetes környezetükben tanulmányoznánk őket.”

A faj emberhez viszonyított mérete:

Egy kis ízelítő a kardszárnyú delfin (Orcinus orca) természetben elfoglalt helyéről.

A kardszárnyú delfinek, másnéven orkák a tengerek hatalmas ragadozói. A hímek 6-8 m hosszúak és 6 tonnát nyomnak, míg a nőstények a maguk 5-7 m méterükkel és 3-4 tonnájukkal csak a második helyet szerezhetik meg. Ám a hímek nem élvezhetik sokáig testi fölényüket, mert kb.20 évvel korábban meghalnak az 50 évig élő nőstények előtt. Csapatokban élnek, amit „fix” nőstények, és csapatról csapatra vándorló hímek alkotnak.

Egy nőstény élete során 4-6 utódot hoz világra. Az utódok 46%-a elpusztul élete első évében. A színezetük alapján azt is hihetnénk, hogy a Jóisten fölöttük festette fehérre a jegesmedvéket: fekete testüket fehér foltok tarkítják.  Angolul gyilkos bálnának hívják őket, de mintha ezt a nevet a kardszárnyúaktól rettegő fókák, halak ragasztották volna rájuk. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy érdekes állattal állunk szemben!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

A BBC újságírója, Helen Briggs írása alapján

www.bbc.com ,hu.wikipedia.org, Marine Science Today

2017 Kidsnews | All rights reserved