Kemenes Vulkánpark


Tigirl (16éves) - 4 éve

Érdekelnek a vulkánok? Szeretnéd megtudni, hogyan működnek? Akkor gyere el a celldömölki Vulkánházba! Itt megtudhatsz mindent a vulkánokról, a kitörésekről, az okozókról, a fajtákról és az utóhatásokról.

Az épület kívülről kicsit sittes hangulatot áraszt, de már ez is figyelemfelkeltő, érdekes. Amikor beléptünk, szép látvány tárult a szemünk elé, mert nagyon modern volt minden: a termek, a recepció, a büfé, stb. De nem is szaporítom tovább a szót, induljunk el közösen a kiállításra!

Bemegyünk az első terembe. Nagy, fehér szoba fogad minket, a közepén néhány asztallal, azonban az egyik falon több doboz szerűség is van. Odamegyünk megnézni mi az, és látjuk, hogy azok bizony makettek. De még milyen jók! Megnyomjuk a gombot, ami ott van mellettük, és az egyik makett megmozdul. Ez egy gejzír működését mutatja be, de úgy, hogy azt is látjuk, ami a föld alatt van. Nagyon szép, látványos. Továbblépünk és kipróbáljuk a földrengést, illetve a víz és a magma mozgását bemutató vitrineket is. Ezután meglátunk a sarokban egy sisakot és egy pár kesztyűt. Felpróbáljuk, és érezzük, hogy elég vastag. Bizony, ez egy vulkanológus (vulkánkutató) ruházata! Eleget nézelődtünk itt, úgyhogy indulunk tovább.

A második terem hasonló az elsőhöz, de itt másfajta makettek vannak. Ezek a vulkánok fajtáit mutatják be nekünk a falon látható táblák és TV-k segítségével. Viszont itt is van egy extra dolog: a sarokban találunk egy bazaltdarabot, amit fel lehet emelni – persze, ha elég erős vagy hozzá. Miután megpróbáltuk felemelni, továbbmegyünk.

A harmadik terem már más, mint az előző kettő, mivel itt a falak feketére vannak festve, így az egész helyiségnek kicsit nyomasztó hangulata van. Körbenézünk, és látunk a földön két kis négyzetet, amelyek olyan furcsának tűnnek. Közelebb megyünk és észrevesszük a táblát, miszerint ezekre cipő nélkül rá kell állni. Levesszük a cipőt és ráállunk. Érezzük, hogy az egyik kicsit szúrós, a másik sokkal simább. Ezek a makettek a kiömlött és megszilárdult lávát mutatják be. Miután visszavettük a cipőinket, megnézzük a falon lévő TV-ben lejátszott kisfilmet a vulkánkitörésekről. Ezután továbbindulunk.

A negyedik terem szintén sötétre van mázolva, azonban itt még kevesebb fényforrás van, mint a harmadik teremben. Olyan érzésünk támad, mintha az űrben lennénk… És milyen jó megérzés! Valóban, egy olyan terembe érkeztünk, ahol más bolygók tűzhányóit mutatják be nekünk. A falakon csupa érdekesség van, a tableteken, TV-ken kisfilmeket lehet nézni, de az én személyes kedvencem az űrutazás volt. Kiválaszthatjuk, hogy hová akarunk elmenni és egy annak megfelelő animációt játszanak le, ami úgy van alakítva, mintha mi lennénk ott az űrhajóban. Az úti cél pedig egy másik bolygónk lévő vulkán.

Az ötödik terembe belépve olyan érzésünk támad, mintha moziba mennénk, mivel ez a helyiség úgy van kialakítva, mint egy moziterem. A hatalmas vásznon egy érdekes filmet láthatunk a vulkánkitörések lépéseiről és annak hatásairól.

A hatodik teremben a Kárpát-medence vulkánjait figyeljük meg, a következő képpen: a terem közepén egy nagy, fehér domborzati makettet látunk, ami fölött van egy diavetítő. Ez a vetítő a makettre vetít különböző színeket és szövegeket, amiből megtudjuk, hogy melyik része a hegységnek, milyen régen keletkezett, illetve működött-e vulkánként. Emellett látunk még különböző vulkanikus kőzeteket, és itt találunk egy Eötvös-ingát is. (direkt nem lövöm le a poént, ha tudni szeretnéd, mi az az Eötvös-inga, menj el a Vulkánparkba és nézd meg!

Az utolsó termet a közelben található Ság-hegynek rendezték be. Az egyik fal helyett ide üveget tettek, hogy rálássunk az egykori tűzhányóra.

Végül el is érkeztünk túránk legvégére. Ha átgondoljuk, hogy mi volt jó, esetleg mi nem tetszett annyira, akkor rájövünk, hogy alapvetően nagyon sok új, érdekes információval szolgált ez az interaktív kiállítás, bár néha talán kicsit bonyolultan voltak megfogalmazva a szövegek.

És ez még nem minden! A Kemenes Vulkánpark egy csomó más programmal is szolgál a látogatók számára: befizethetünk egy túrára, vagy akár kézműveskedni is lehet. Persze a kiállítás része is nagyon érdekes és hasznos, szerintem tanulmányi kirándulásnak is nagyon jó lehetőség, főleg 6. illetve 7. osztályosoknak (azért, mert általában ezekben az években foglalkoznak a vulkánokkal az iskolában is), de családi programnak is tökéletes választás!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved