Más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem


kidsnews (127éves) - 4 éve

A címsorban lévő közmondás mindenki számára ismerős lehet, de elgondolkodtatok már azon mélyebben, hogy ez miért lehet így? Mi az oka annak, hogy néha piszlicsáré dolgok, tulajdonságok nem tetszenek másokban? Olyan apróságok, ami ha bennünk lenne a legnagyobb probléma tökéletesek lennénk?!

Ahogy nő, vagyis inkább korosodik az ember, elkezd filozofálni az élet nagy kérdésein és ez a kérdéskör abszolút jó kiindulópont az önismeret felé is. Nem feltétlenül, de számomra mégis idetartozik az is, ha ki tudjuk mondani azt, hogy hibáztam. Elrontottam. Igen én, és nem más, nem Kis Pisti és Gipsz Jakab tehet róla, ha nem én. Én, aki figyelmetlen voltam, vagy siettem, esetleg nem tulajdonítottam neki jelentőséget és trehány voltam. Ez mindenkivel előfordulhat, hiszen csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. A felismerés és az önmagunkkal való elszámolás rávezethet minket a helyes útra.

Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy tükröt kell tartani magunk elé és mélyen bele kell nézni. Nem árt kritikusnak lenni önmagunkkal szemben, ámde nem átesni a ló túloldalára és depresszióba zuhanni! Valahol az arany középút a megoldás: legyen önismeretünk, tisztázzunk magunkban a képességeinket, akarjunk fejlődni, de tudjuk a határinkat is.

Mielőtt kritikával illetünk másokat gondoljuk végig, hogy mi mit tettünk volna az ő helyében, az adott feladatot jobban kiviteleztük volna, egyáltalán véghez tudtuk volna vinni?

Ne feledjük ítélkezni könnyű, helytállni kevésbé. Azonos helyzeteket hasonlóképpen felmérni és részlehajlás nélkül dönteni igazán nagy teljesítmény. Főleg annak tükrében, hogy teljes objektivitás nem létezik.

Ha magunkat ismerjük sokkal könnyebb lesz elfogadni másokat. Azt is megtanultam már, hogy soha nem szabad elsőre, főleg nem kinézet alapján ítélkezni, és skatulyázni az embereket. Gyakran előfordult már velem, hogy a sztereotípiák miatt tévesen ítéltem meg valakit. Ha negatív az első érzésünk és nem adunk lehetőséget a másik megismerésére könnyen tévedhetünk. Ez igaz lehet a másik oldalra is. Megtörtént már az is velem, hogy túl nagy bizalmat szavaztam meg valakinek, aki arra egy kicsit sem volt érdemes. Nem szabad hagyni, hogy a külcsín és a felszínes viselkedés megzavarjon minket. Az első megérzés általában helyes, de nem mindig.

Minden tevékenység, amit másokban bírálunk, amitől a hátunkon áll a szőr, az általában saját magunkban is megtalálható és azért idegesít minket, mert mi magunkban is el akarjuk nyomni ezt a stílust.Az önvizsgálat után nyugodjunk bele, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai, amikkel meg kell tanulni együtt élni.

 2017 Kidsnews | All rights reserved