Lehet, hogy az angolt anyanyelvi szinten beszélők nem is beszélik olyan jól a nyelvet?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Elég egy helytelenül használt szó egy céges e-mailben és máris bukhat a projekt egy multinacionális vállalatnál. Egy ilyen baki bármikor előfordulhat, ha az üzenetet egy anyanyelvi használó küldi meg valakinek, akinek az angol csak második nyelv – mondta a BBC-nek adott interjújában Chia Suan Chong, az Egyesült Királyságban dolgozó kommunikációs szakértő.

Amikor az ilyen eseteket kivizsgálják kiderül, hogy a félreértés – ironikus módon – az anyanyelvi nyelvhasználó rovására írható fel. A probléma okaként az angol nyelvet születéstől fogva elsajátítók túlzott önbizalmában azonosítja a szakértő. Boldogok, hogy az angol már világnyelv és azt gondolják, hogy nekik már nem kell időt fordítani a nyelvtanulásra, a nyelvi készségek fejlesztésére. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy egy született amerikai, vagy brit ember csatlakozik egy angol nyelvű beszélgetéshez – ahol a résztvevők nem anyanyelvi nyelvhasználók – csodálkozik, hogy nem értik meg őt.

Az angolt második-harmadik nyelvként alkalmazók ugyanis célzottabban és gondosabban beszélnek, mint az anyanyelvi nyelvhasználók. Nem hadarnak, nem használnak szóvicceket, szlengeket és nem építenek be a szövegbe egyedi kulturális jegyeket.

Ha például egy brit azt mondja egy javaslatra, hogy “That’s interesting” akkor kár örülni, mert tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elgondolás rossz. Egy brit, anyanyelvi nyelvhasználó ilyenkor azonnal fel fogja ismerni a lebecsülést – olvasható az interjúban.

Az ilyen helyzetek elkerülésére megoldást jelenthet a globish alkalmazása. Ez nem más mint az angol nyelv egy egyszerűsített változata, ami sokak szerint akár ki is szoríthatja az eredetit, kitalálója, Jean-Paul Nerrière szerint ugyanis ez az, amit valójában a legtöbb ember beszél és ennek használatával elkerülhetőek a fatális félreértések.

A mára már tankönyvben is megjelent, 1500 szót használó globish ugyanis elhagyja az angol nyelv szólásait, egyszerűsíti a nyelvtanát és radikálisan lecsökkenti szókincsét. A kételkedők meggyőzésére Nerrière egy statisztikát hoz fel bizonyítékként, amely szerint az átlag angol anyanyelvű csupán 3500 szót használ a hétköznapi kommunikációban, mi több, a mondanivalója 80 százalékát szókincse 20 százalékával fejezi ki.

Az egyszerűsített nyelvhasználat azonban még mindig sok vitát generál, egy biztos: a nemzetközi kommunikációban érdemes a témát több irányból feldolgozni, bevárni a reakciókat és időt adni egymásnak a pontos megértésre.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

www.bbc.com

www.nyest.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved