Március 12. – A csigaforgató hazatérésének ünnepe a Feröer-szigeteken


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ma van a Grækarismessa, azaz a Feröer-szigetek nemzeti ünnepe. Ezen a napon a csigaforgató (Haematopus ostralegus) hagyományos hazatérését ünneplik a 18 szigetből álló, az Izland és Skócia közötti tengerszakasznál található területen. A Dán királysághoz tartozó Feröer-szigeteken példátlan összhang uralkodik a ősi természet adta lehetőségek és a modern életstílus között, ami jelentős számú látogatót vonz ide.

A tengeri madarak számára ennél paradicsomibb helyet keresve sem találnánk. A szigetcsoport elegáns tollazatú, fekete fehérben pompázó, vörös lábas nemzeti madara pedig a tavasz hírnökeként érkezik ilyenkor vissza. Az átvonuláskor a hazánkban is látható faj, kisebb csapatokban szikes tavakon és zátonyokon, leeresztett halastavak környékén található, és ha megfelelő költési helyet találnak a hideg idő beálltáig maradni is szoktak.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

wikipedia, élet és tudomány, mme.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved