március 15. – Az 1838-as dunai árvíz


kidsnews (127éves) - 4 éve

“Tízedik évfordulója annak a nagy katasztrófának, mellyel a korszellem óriás keze a régi Budapestet a föld színéről eltörölte a jeges árvízzel, hogy helyet csináljon az újan emelkedő dicső főváros számára. Másodszor követelte a korszellem azt a csodát, mely eltörölje a régi, korhadt Magyarországot s alapot teremtsen az új, az Európában számot vető, szabad Magyarországnak.” – Írta 1848. március 15-ről Jókai Mór A márcziusi fiatalság (Visszaemlékezés) című művében.

Ma minden az 1848-49 szabadságharcról szól, de nem lehet elfelejteni, hogy az 1838. március 15-én tetőző, “minden idők legnagyobb árvízének” titulált víztömeg mekkora pusztítást végzet Magyarországon. A Duna felső szakaszát érintő durva esőzések és a víz felszínén úszó, hatalmas torlaszokat emelő jégtáblák hatására Budapesten ezen a napon 1030 cm vízállással tetőzött a folyó. Józsefvárost, Erzsébetvárost és Ferencvárost is több mint két méter mély víz borította. A Duna magyarországi szakaszán az árvíz 153 életet követelt, miközben 10 ezer ház semmisült meg.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved