Március 17. – Ma van Szent Patrik napja


kidsnews (127éves) - 4 éve

Március 17-e Szent Patrik napja Írország nemzeti ünnepe, mivel 461-ben ezen a napon halt meg Szent Patrik Írország védőszentje. A Lá ‘le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig-nak hívott napot  Írországban, Észak-Írországban, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, a karib-tengeri Montserrat szigeten és az Egyesült Államokban is ünneplik.

Szent Patrik napja Észak-Írországban / forrás: flickr.com

Ezen a napon mindenki zöldbe öltözik és rengeteg Guinness sört iszik, annak ellenére, hogy leginkább a kék szín tartozott Szent Patrikhoz, aki ráadásul nem is volt ír nemzetiségű. Szent Patrik ugyanis Maewyn Succatként született az akkor még a Római Birodalomhoz tartozó Britannia provinciában. Nem sokkal később jöttek az ír fosztogatók, elrabolták majd eladták rabszolgának. Nyomorúságos helyzetéből hamarosan megszökött és szülőföldjén papnak állt. Ekkor vette fel egyébként a Patricius nevet. Hamarosan visszament Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved