Március 18. – Ezen a napon halt meg Rettegett Iván az elmeháborodott orosz cár


kidsnews (127éves) - 4 éve

1584. március 18-án szabadult meg a világ IV. Iván cártól közismertebb nevén Rettegett Ivántól. Oroszország uralkodója hírhedt volt különös kegyetlenségéről, amely már kisgyermek korában is jellemezte tetteit. A krónikák szerint súlyos paranoiában szenvedett, amelynek köszönhetően családját sem kímélte. Első fiát és unokáját egészen biztosan saját kezűleg ölte meg, de a történészek szerint harmadik fia halálához is köze lehetett. Rettegett Iván környezetében csak úgy hullottak az emberek. Összesen hat felesége volt, akik közül három meghalt, kettő pedig zárdában végezte. Egyszer egy 3000 nevet tartalmazó listát küldött ki a kolostorokba, azzal az utasítással, hogy a szerzetesek imádkozzanak a halottak lelki üdvéért.

A kortársait megbotránkoztató uralkodón halála előtt már teljesen elhatalmasodott az őrület. Hatalmas könyvtárát és kincseit a Kreml alagsorába falaztatta. Az ebben segédkezőket megvakíttatta, vagy elevenen befalaztatta, a szerencsésebbeket pedig simán kivégeztette. Kincseinek pontos helye így a mai napig beszédtéma.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

napvilag.net

2017 Kidsnews | All rights reserved