Március 26. – A hazánk elleni utolsó amerikai bombatámadás


kidsnews (127éves) - 4 éve

1945. március 26-án az amerikai Liberatorok utoljára támadták hazánkat, ekkor Szombathely pályaudvarát bombázták. A szövetségesek a II. világháborúban összesen 1024 magyar települést támadtak a levegőből legalább egyszer, és csak az USA légiereje közel 27 ezer tonnányi bombával szórta meg hazánkat. A célpontok főként a nehéz- és repülőgépipari létesítmények, illetve a kőolaj- és az üzemanyag gyártásában részt vevő üzemek voltak, amelyeket jellemzően 1 tonnás rombolóbombákkal támadtak.

Az első bombázás egyébként 1942. szeptember 4-én érte Budapestet, majd öt nappal később ismét támadták a fővárost. Az első amerikai légitámadás egy évvel később kezdődött, de ez valójában akkor még nem is ellenünk irányult, mivel a Bécsújhelyt bombázó sérült gépek a nyugati határszéli megyékben dobták le a felesleges bombaterhet.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

ng.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved