Március 3. – Megkezdődött az indián eltulajdonítási törvény végrehajtása


kidsnews (127éves) - 4 éve

1870. március 3-án kezdte meg az amerikai kormány az indiánok rezervátumba való telepítését. Az intézkedés alapját adó indián eltulajdonítási törvényt az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa még 1851-ben fogadta el. Az őslakosok persze nem sokat törődtek a fehér ember rájuk vonatkozó áttelepítési rendeleteivel és megpróbáltak a saját földjükön maradni.

A Little Bighorn-i csata 1876. június 25.

A Grant elnök a “probléma” megoldására az amerikai hadsereget vetette be, akik erőszakkal igyekeztek az indiánokat a kijelölt rezervátumokba kényszeríteni. Ma már tudjuk, hogy ez a döntés számtalan mészárláshoz és  néhány háborúhoz vezetett. Bár napjainkra az indiánok többsége a nagyvárosokba költözött, mégis a 310 rezervátumban élő körülbelül 550 törzs adja az amerikai kisebbségek között a legszegényebb etnikai csoportot.

Az Indián Ügyek Hivatalának (BIA) térképe a rezervátumokról

Szerény jövedelmük leginkább a törzsi szuverenitás miatt engedélyezett szerencsejáték-iparból, illetve a turizmusból származik. A rezervátumokban az élet azonban sok szempontból hasonlít a harmadik világéhoz.  Az itt élő indiánok magas gyermekhalandósággal és rövid várható élettartammal néznek szembe, miközben a szegénységgel, alkohol- és drogproblémákkal küzdenek.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

szöveg: hu.wikipedia.org

kép: commons.wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved