Március 7. – Kitört a februári forradalom Oroszországban


kidsnews (127éves) - 4 éve

Mielőtt azt gondolnád, hogy valamilyen kínos baklövés történt a szerkesztőségünkben, és azért rakjuk ki ma a februári forradalom kitörését gyorsan margóra teszem, hogy ekkor Oroszországban ekkor még a régi Júlián naptárat használták, így a március 7-i forradalom az ottaniak szerint leginkább február 23-án kezdődött.

Az ország sorsát megváltoztató történések egyébként Péterváron egy általános sztrájkkal vették kezdetüket. A forradalmat így kirobbantó mezőgazdasági dolgozókhoz hamarosan csatlakoztak a többi társadalmi réteg képviselői is, sőt a megmozdulás leverésére odavezényelt katonák is felkeltek a cár ellen.

II. Miklós cár és családja 1913-ban

A nép akaratának engedelmeskedve Nyikolaj Alekszandrovics Romanov, azaz II. Miklós cár március 15-én lemondott trónjáról így Oroszországban megszűnt a monarchia. Az idők szavának engedelmeskedő uralkodót ennek ellenére 1918-ban családostul kivégezték a bolsevikok.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

rubicon

fotó: Wikimedia

2017 Kidsnews | All rights reserved