Meghekkelnénk a bolygónk


kidsnews (127éves) - 4 éve

Földünkön a felmelegedés kézzelfogható jelei egyre inkább tapasztalhatóak. 2015 óta a valaha mért három legforróbb egymást követő éven vagyunk túl. Olvad az sarkvidéki jégtakaró, és egyre többször tapasztaljuk meg a szélsőséges időjárási jelenségeket. Hurrikánokkal, szökőárakkal, elsivatagosodással küzd az emberiség.

A 2015 decemberében aláírt, meglehetősen nagyravágyó terveket tartalmazó párizsi klímaegyezmény életbe lépése ellenére továbbra is erősen kétséges, hogy sikerül 2°C alatt tartania a Föld átlaghőmérsékletének az emelkedését, még ha a világ összes állama és annak vezetője felfogná ennek fontosságát. De a globális felmelegedés már eleve egy törékeny nemzetközi diplomáciai terület, amit Trump színrelépése még tovább gyengített. – erről részletesebben itt olvashatsz –

Ezért napjaink egyik legégetőbb problémájára mind gyakrabban merülnek fel alternatív lehetőségek. Ezek egyike az úgynevezett geoengineering (bolygómérnökség), vagyis az éghajlatváltozásba való szándékos beavatkozás.

Isaac Asimov novelláiba inkább illő elképzelések mostanra már jellemzően cselekvési tervként jelennek meg a bolygónkkal foglalkozó szakirodalomban, még ha erről itthon keveset lehet hallani. Ennek egyik iránya a geoengineering, ami nagyjából annyit tesz, hogy mesterségesen befolyásoljuk az éghajlatunkat. Ezt két módon lehetne megtenni. Az első alternatíva lenne a  napsugárzás-menedzsment , vagyis a napenergia visszatükrözése az űrbe.  A másik ötlet a szén-dioxid-csökkentés. Utóbbinál a káros gázokat kötnénk meg, vagy valamilyen módon vonnánk ki a légkörből.

Bár a geoengineering elképzelésekhez szükséges technológiák nagyobb része már rendelkezésre áll valódi tapasztalat még nem. Pontosan a tapasztalat hiánya a legfőbb problémája az éghajlat-manipulációs elképzeléseknek, mivel a lehetséges káros hatásaival kapcsolatban óriási a bizonytalanság.

 2017 Kidsnews | All rights reserved