Utazás a csodák földjére. Milánóban és a Comói-tónál jártunk


kidsnews (127éves) - 4 éve

Amíg negyedévszázaddal ezelőtt a 200 kilométerre szakadt családtagok meglátogatása is egy hónapokkal előre tervezett programpont volt. Ma, a fapadosok világában Európa nagyvárosait is könnyedén elérjük néhány óra alatt. Megkockáztatom, hogy arányaiban nem is drágábban (már ha rutinos fapadozó vagy), mint annak idején a szomszédos nagyobb várost. Persze érdemes jól körbenézni mikor-mit-mennyi ideig szeretnénk megnézni. Nekünk ezúttal Milánóra és környékére esett a választásunk és két napot szántunk rá.

Az első, amit megnéztünk az a dóm volt, természetesen a Piazza del Duomo téren. Tudom, hogy most szentségtörés amit mondok – jobban mondva írok –, de a tér és az épület megtekintése egy komolyabb rémálom. Még holtszezonban is tele van turistákkal és ahol a sok ámuló embertől lépni tudnál ott vagy galambok százai, vagy különböző „mutatványosok” töltik ki a talpalatnyi helyet, szóval ebben a pillanatban tökéletesen értettem azokat a barcelonai lakosokat, akik nem is olyan régen a turisták hada ellen tüntettek, mert kicsit sem volt élvezhető a dóm előtti tér.

Viszont, ha már bejutottál, akkor tényleg elképesztően gyönyörű. A római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma, 3255 szobor díszíti. A szürke márvány vázat fehér és enyhén rózsaszínű márvánnyal díszítették. A közel 500 éves építési idő, a tervezők eltérő kora és felfogása a dóm homlokzatán kevert építészeti stílust eredményezett. Az öt kapu valamelyikén belépve, az álladó félhomályhoz hozzászokva lenyűgöznek minket a belső terek impozáns magasba ívelő kecses vonalai, és a színes ablakokon keresztül érkező fények egyszerű és egyben csodás játéka.

A Dóm térről nyílik a hatalmas, kereszt alaprajzú fedett passzázs, a Vittorio Emanuele II. Galéria, amely összeköti a város főterét, a Piazza del Duomót a Piazza della Scalával, ahol a világhírű operaház, a Teatro alla Scala épülete áll. Ezek az épületek tényleg csodásak és kellemes volt a séta, de az biztos, ha Milánó nem lenne a divat és a kultúra meghatározó városa, vagy inkább a fővárosa, akkor sokkal, de sokkal kevesebben érkeznének ide, mert véleményem szerint Milánó önmagában mint város, nem egy lélegzetelállító település.

Egy épületegyüttes azért megfogott Milánóban. Ilyen toronyházakról az ember néha olvas, hogy majd valahol a világban tervezik, vagy megkezdik az építését, de készen felépülve működni még soha sehol nem láttam, csak itt. Ez nem más, mint a nemzetközi díjas Bosco Verticale két toronyháza, amit “függőleges erdővel” kombináltak – 87 és 119 méter magasak – a teraszai körülbelül 800 fának és megszámlálhatatlan mennyiségű további növénynek adnak helyet, eddig elképzelhetetlen módon keverve a természetet a városi építészettel. A növények és a fák elnyelik a port, átalakítják a CO2 gázt oxigénné és megvédik a lakásokat naptól és zajtól.  Ez megközelítőleg 20.000 négyzetméternyi erdőnek és aljnövényzetnek felel meg, ami körülbelül 1 500 négyzetméter városi felszín területet foglal el. Egészen elképesztő volt közelről megfigyelni.

A következő napunk is csodás lehetőségeket rejtett magában, mert George Clooney kedvenc helyét akartuk megnézni. Hogy őszinte legyek, a házát nem láttuk,  de a környékén lődörögtünk. Az biztos, hogy a jóisten jókedvében volt amikor Comói-tavat teremtette így érthető, hogy bejön jó néhány világsztárnak.

Az elképesztően gyönyörű, keskeny Y alakú tó, felette a magas, hófödte hegyek, miközben a parton  pálmafák közt lófrálsz lenyűgöző. A Comoi-tó megközelítőleg két Balaton nagyságú, és amilyen keskeny, olyan mély is.  Így Európa legmélyebb tava címével is büszkélkedhet a maga 400 méterével.  A tavat majdnem végig a tóparton körbe lehet autózni, kivéve a Bellagio fölötti dombokat, mert itt a dombok “közepén” vezet az út, a szerpentinért a kilátás kárpótol.

Ha igazán ki akarod élvezni a látványt, érdemes hajóra szállni, így minden oldalt megfelelően megnézhetsz. Az Y forma középén lévő három nagyobb városkáját (Bellagio, Menaggio és Varenna) gyakran közlekedő hajók is összekötik. A Comói-tó fő attrakciója még Como város is, ami maga a történelem.

Szóval néznivalót itt találsz bőven, a rengeteg modell, milliárdos, filmsztár és jó ég tudja milyen hírességek mellett. Como kellemes, élhető város, sok parkkal, zöld területtel, szökőkutakkal, a tó mellett sétálgatva az arra nézelődő a hihetetlenül tiszta vízben még a benne úszó pisztrángokat is megfigyelheti. A végére tartogatva még elárulom, hogy itt találod a siklót is, ami a Como mellett magasodó Brunate hegyre visz, csodálatos kilátással kápráztat el már az út alatt is.

Összeségében érdemes hajnalba ébredni, hogy elérd az ide tartó gépet, mert sok természeti és építészeti csoda várja, hogy te is lásd őket.

 2017 Kidsnews | All rights reserved