Mit árul el rólad a zenei ízlésed?


D.Barbara (20éves) - 4 éve

Történelmileg bizonyított, hogy már az őskorban is használtak az emberek különböző kezdetleges hangszereket, már a kezdetektől életünk elválaszthatatlan része volt a zene. Ma is egy nagyon népszerű tevékenység a zenehallgatás, hiszen egyszerre képes megnyugtatni, segíteni a munkában/tanulásban, esetleg erőt adni edzés közben. Azonban a zenének is rengeteg féle fajtája van, közel 350 különböző zenei stílus tartanak számon a szakértők.

Több pszichológiai kutatást is végeztek a tudósok, hogy minél jobban megértsék zenei ízlésünk és személyiségünk kapcsolatát. Ennek során igazolták, hogy szoros kapcsolatban állnak. Gyakran magunk is előítélettel vagyunk egyes zenei csoport rajongóival és képviselőivel szemben. Például a rockereket lázadónak, míg a klasszikus zene kedvelőit csendesnek és szerényeknek tartjuk. Valóban megmutatja zenei ízlésünk egyben a személyiségünket is?

Egy nemrégiben az Edinburghi Egyetem által elvégzett átfogó tanulmány szerint igen. A kutatás vezetője elmondta, hogy az emberek személyiségüket gyakran öltözködésük, hobbijaik és zenei ízlésük által mutatják ki.

36 000 ember kérdeztek meg szerte a világon zenei ízlésükről, és töltettek ki velük személyiségtesztet. Az eredmények alapján az indie zene kedvelői nagyon kreatívak, ám nem túl határozottak, udavariasak és szorgalmasak. A country és western zene kedvelői szorgalmasak, azonban nem szerénységükről híresek.

A rap zene kedvelői pedig nem meglepően társaságkedvelőek és magabiztosak. A pop zene rajongói szorgalmasak, udvariasak és társaságkedvelőek, azonban nem túl kreatívak. A legjobb pedig soul kedvelőnek lenni, hiszen ők egyszerre kreatívak, udvariasak, társaságkedvelőek és ráadásul szorgalmasak is.

A legmeglepőbb eredmény minden bizonnyal a heavy metal és klasszikus zene kedvelői közti nagymértékű hasonlóság. A közhiedelemmel ellentétben ők általában kreatív és laza emberek, akik kissé antiszociálisak.

A kutatás magyarázatot ad arra, miért is jönnek ki jól és barátkoznak össze könnyedén az azonos zenei ízléssel rendelkező emberek.

Na és a te zenei ízlésed mit árul el rólad?

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved