Nem csak a majmok bánják. Mi lesz velünk banán nélkül?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Egyre több hozzáértő szakember kongatja a vészharangot világszerte, mert – mint mondják – veszélyben van az igen egészséges, korábban a jólétet szimbolizáló, kalóriadús déligyümölcsünk a Cavendish banán.

Bár néhány évtizede még közel 600 fajt termesztettek, mára ez lett az a banánfajta, amely gyakorlatilag az egész világon mindenhol megvásárolható és a teljes földi termés 99 százaléka ehhez a fajtához tartozik. A kutatók szerint éppen ez a baj, mert a szaporításuk miatt az összes növény triploid, steril és gyakorlatilag egymás klónjai – mondják.

Ez azért van így, mert a termelékenység hatásfokának serkentése érdekében korábban csak termő banánokat ültettek. A növények sejtmagja így minden egyes kromoszómából három példányt tartalmaz. A banánnak ennek köszönhetően nincsen magja, így a káliumban és magnéziumban gazdag gyümölcs gond nélkül fogyasztható, de gyakorlatilag képtelen ivarosan szaporodni.

A termőterületeken egyre inkább terjed azonban egy gombabetegség, amely a Tropical Race (TR4) névre hallgat, és amely a legnagyobb ültetvényeken, így Afrikában, Ausztráliában és Ázsiában is 1980-as évektől pusztítja a fákat, mára már több millió banánfát ölve meg.

A szakemberek minden igyekezete ellenére a gombafertőzés ellen nincs ellenszer és a fent részletezett okok miatt abban reménykedni is hiábavaló, hogy az evolúció megfékezi a pusztulást. A szakértők szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha egyszerre megsemmisítenék  az összes, nagyságrendileg 100 000 hektárnyi fertőzött ültetvényt és a banántermesztést egy új fajjal indítanák újra.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 Forrás:

www.bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved