Pénzgyűjtésre fel! – tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról


kidsnews (127éves) - 4 éve

A legtöbben közülünk szünidő közeledtével kezdenek el gondolkodni a diákmunka lehetőségén, de ezzel nem csak mi vagyunk így, hanem a cégek is. Nyáron általában a szabadságon lévő dolgozók munkáját szeretnék helyettesíteni, vagy eleve az idénymunkák kapcsán számolnak a fiatalság nagyszámú megjelenésével.

Azonban a mai munkaerőpiacon ez a szemlélet jelentősen kezd megváltozni, ugyanis a cégek lehetőségei egyre korlátozottabbak, mivel komoly munkaerőhiánnyal küzd nem egy szakma Magyarországon. Ezeknek a vállalatoknak és a dolgozni akaró diákoknak kínálnak lehetőséget a diákmunka közvetítő cégek. A kidsnews.hu fiataloknak szóló portálként szakértőkkel igyekszik ezt a területet is alaposan körbejárni a diákmunka rovatban, hogy választ kapjatok olyan kérdésre is, amiről azt sem tudtátok, hogy fel szeretnétek tenni. Ebben segít nekünk a Szentes Róbert állandó szakértönk a MultiJob iskolaszövetkezet egyik vezetője.

kidsnews: Van olyan diákmunka, ami év közben tanulás mellett vállalható? 

Róbert : Szinte csak olyanok vannak, a munkáink folyamatosak. Az év bármely szakában tudunk munkát biztosítani a hozzánk betérő diákoknak.

Az általatok szervezett munkák milyen állások általában?

Nagyon széles a skála. Megtalálható az egyszerűbb reggeli újságosztogatástól kezdve, a gyorséttermeken, mozikon és a szuper/hipermarketeken keresztül a komolyabb irodai/számítógépes munka is. Alkalmi jellegű munkaként a kínálatunkban szerepel a koncerteken, sportrendezvényeken történő felszolgálás és egyéb kisegítő munka úgyszintén.

Az iskola élet mellett elég nehéz találni egy fix időszakot, amikor dolgozni tudsz, mennyire lehet ezeket a munkákat az iskola hektikus rendjéhez igazítani?  

Igen, ez valóban probléma. A mi munkánk ilyen esetekben különösen fontos, mert a mi feladatunk a cégeket rávezetni, hogy időbeosztás tekintetében legyenek rugalmasak, hisz így sokkal könnyebben találunk számukra diákokat, és nekik is az a cél, hogy betöltsék az üres állásokat. Manapság nagyon sok szervezetnél működik már így.  Minimális heti óraszámmal már könnyedén lehet munkát vállalni.

Az egyik általános elképzelés a diákmunkáról, hogy nincs munkahelyed és a diákszövetkezetek küldenek hol ide, hol oda. Lehet állandó munkahelyen dolgozni diákmunkásként? 

Természetesen. Nekünk is, a partner cégnek is, és nem utolsó sorban a diákoknak is ez a legjobb. Jellemzően még az a diák is állandósul egy helyen, ahová csak pár alkalommal, vagy „beugrosként” ment ki dolgozni.

Zömében azért nem szeretünk belevágni a diákmunka keresésébe, mert ha dolgozunk, olyan területen szeretnénk, ami egyébként is érdekelne bennünket. Mennyire van lehetőség speciális területeken elhelyezkedni diákmunkásként, és hogyan érdemes keresni diákmunkát?

Ez több tényezős dolog is lehet. Elsősorban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy miért szeretne dolgozni: szakmai tapasztalatszerzés miatt, vagy csak szeretné kipróbálni magát több területen, önfenntartás, zsebpénz kiegészítés, vagy csak épp gyűjt valamire.

Sok diák lakóhelyhez vagy iskolához közeli munkát keres.  Valaki kizárólag az órabéreket nézi, mások a munka jellegét. Nem utolsó sorban az időbeosztás is fontos tényező lehet. Nem vagyunk egyformák.

Ha valakinek nincs elképzelése, hogy mit szeretne csinálni, akkor a kollégáink elmondják a lehetőségeket és próbálják megtalálni a legmegfelelőbb opciót. Ha van elképzelése, akkor lehet annak megfelelőt találni.

Következő cikkünkben a diákmunka keresés fortélyairól faggatjuk szakértőnket, Szentes Róbertet a MultiJob iskolaszövetkezet egyik vezetőjét. Tartsatok velünk!

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved