Mágikus könyvek írója, a boszorkányos ügyességű Joanne Kathleen Rowling


Gréti (16éves) - 4 éve

A Harry Potter könyvekről és az abból készült filmekről már szinte mindent tudhatunk. Nap, mint nap olvashattunk a Hermione-t játszó Emma Watsonról, és a Draco Malfoyt alakító Tom Feltomról. A szerzőről, J. K. Rowling-ról azonban viszonylag kevés információval rendelkezünk.

Joanne Kathleen Rowling 1965-ben született a Bristol melletti Yateben. Négy-öt éves kora körül elköltözött családjával Winterbournebe, ahol a szomszéd gyerekek vezetékneve Potter volt. Ez annyira megtetszett Rowlingnak, hogy a későbbiekben ezt a vezetéknevet adta leghíresebb könyve főhősének. Ezzel ellentétben a születési nevét – érthető okokból – egyáltalán nem kedvelte. Kiskorában rendszeresen gúnyt űztek belőle a társai a Rowling és a Rolling (gurul) hasonlósága következtében.

Már gyermekkorában is nagyon szerette a fantasztikus történeteket, amiket édesapja olvasott neki. Rowling tehetsége egészen fiatalon kiteljesülni látszott, hiszen már kislányként történeteket mesélt két évvel fiatalabb húgának. Az első „könyvét” mindössze hat évesen írta, ami egy Nyúl nevű nyúlról és egy Ms. Méhecske nevű méhecskéről szól.

A középiskolában imádta, ha diáktársainak az ebédszünetekben folytatásos történeteket mesélhetett. Kedvenc tantárgya az angol irodalom volt.

Szülei legfőbb vágya az volt, hogy titkárnő legyen és remélték, hogy szép karriert fog befutni. Az egyetem után Londonba ment, ahol az Amnesty Internationalnél (Nemzetközi Emberjogi Szervezet) vállalt munkát, mint titkárnő.

Napi munkába járása során 1990 nyarán sokat utazott vonattal, egyik útja során pattant ki fejéből a történet egy Harry Potter nevű fiúról. Mire a King’s Cross pályaudvaron leszállt a vonatról, már több szereplőt és helyszínt is megálmodott.1991-ben otthagyta munkáját, és elköltözött Portugáliába, ahol angol nyelvtanárként élt és közben folyamatosan dolgozott a varázslófiú sztoriját.

1992-ben férjhez ment, majd egy évvel később meg is született lányuk Jessica. A boldog családi idill nem tartott sokáig, ugyanis nem sokkal lánya születése után elvált férjétől, és ennek következtében egy ideig nehéz körülmények között éltek. Végül kislányával és a Harry Potter jegyzeteivel visszautazott Angliába, majd Skóciába költözött, ahol húga Diana élt. Itt egy közeli kávéházban befejezte a történetet, aminek szponzorálásához a Skót Művészeti Tanácstól kért segítséget, kérelme pozitív elbírálásban részesült. Ezután kiadót keresett, de nem járt túl sok sikerrel, mert sorra utasították vissza arra hivatkozva, hogy története nem illik az ifjúsági irodalom sorába. A cselekményt pedig túl komplikáltnak titulálták. Végül Angliában talált egy ügynököt, aki a Harry Potter kézirat első részét eladta egy kiadónak kb. egymillió-kettőszázezer Forintnak megfelelő összegért.

A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában, és még abban az évben nagy sikert aratott. A kedvező fogadtatáson felbuzdulva Rowling feladta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse.

2001-ben ismét férjhez ment, két év múlva, pedig megszületett fiuk Neil. 2004-ben Rowling bekerült a milliárdosok klubjába, ahol az 552. helyen tartották számon. Érdekes, hogy Rowling volt az első íróként meggazdagodott, és ezáltal a listára felkerült személy. Nem sokkal azután, hogy Rowling Anglia leggazdagabb emberei közé tartozott, ki is került onnan. Ennek hátterében pedig az állt, hogy igen nagy összeget adományozott a Kelet-Európában élő, hátrányos helyzetű gyerekek számára.

2005-ben ismét nagy esemény történt életében, megszületett második lánya, Mackenzie.

Az írónő összesen 11 díjat nyert, köztük a Children’s Book Award díját is (Gyerekkönyv díj). A legtöbb díjat 1997 és 2001 között nyerte. A Harry Potter utolsó kötete 2007 januárjában jelent meg. A nyolcadik rész – Harry Potter és az elátkozott gyermek – 2016-ban került színházi szövegkönyvként kiadásra. Ezen azonban már nem csak Rowling, hanem John Tiffany rendező és Jack Thorne író is dolgozott. A darab elsőként 2016. július 30-án került színpadra a londoni West Enden.

Rowling a Harry Potterekhez még írt három kiegészítő könyvet. A kviddics évszázadai, a Legendás állatok és megfigyelésük, valamint a Bogar bárd meséi. Mind a három kiskönyv megvásárlásával a világ legszegényebb országaiban élő rászoruló embereknek segíthetünk.

Ezeken a kiegészítő könyveken kívül írt még négy felnőtt krimit is, az Átmeneti üresedést, a Kakukkszót, a Selyemhernyót, és a Gonosz pályát.

 

Szerintem J. K. Rowling napjaink egyik legjobb és legemberibb írónője, a róla szóló beszámolót három idézettel zárom:

„Veszélyes dolog a választás, mert ha választunk, lemondunk az összes többi lehetőségről.”

„Az igazság csodálatos dolog, de szörnyű is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele.”

„Ha csak tompítjuk a fájdalmat, az még kínzóbb lesz, amikor visszatér.”

 

Pár érdekesség az írónőről:

-nem szerette a testnevelés órát és a saját vezetéknevét sem

-sokat csúfolták a vezetékneve miatt, ami egészen felnőttkoráig kísérte

-egyszer eltörött a karja

-számtalanszor költöztek a családjával gyermekkorában

-már hat évesen megírta első könyvét

-elhíresült főhősének, Potternek a nevét az egykori szomszédjaitól vette át

-eredetileg titkárnőnek tanult, majd vállalt munkát

-hatással volt munkásságára Stephen King

-nem gondolta volna magáról, hogy fel fogják fedezni

-a könyvön azért van csak monogram, hogy az erősebbik nemet is elérjék vele

-magánélete nem nyilvános, visszahúzódó életet él

-az első dolog, amit úgy vett meg magának, hogy nem tudta mennyibe kerül, az egy ékszer volt

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved