Többmilliós maja városra bukkantak


kidsnews (127éves) - 4 éve

A kutatók már régóta ismerik Tikal városát, amelynek környezetében több mint hatvanezer maja romra bukkantak. Az őserdővel benőtt környezet felderítése a tudósoknak eddig nem volt könnyű, de ezt a gondot oldja meg egy új lézeres technológia, ami már bizonyított. Hiszen a mostani történelmi felfedezéshez is ez segítette a régészeket.

“Azt hiszem, ez a 150 éves maya régészet egyik legnagyobb előrelépése” – mondta Stephen Houston, a Brown Egyetem régészet és antropológia professzora.

Egy metszett kép egyik oldalán Észak-Guatemala egyik dzsungelében található maja romok légi felvétele látható, a másik oldalon pedig a lézeres technológiával felfedezett növények által takart város.

A történelmi felfedezés nagyban változtatja meg azt, amit eddig a maja kultúráról gondoltunk, és nem csak a számbéli nagyság elképesztő. A most felmért város alapján a kutatók úgy gondolják, hogy több millióval becsülték alá a maják számát. A Lidar technológiával feltárt új leletek alapján a tudósok valószínűsitik, hogy a maja kultúra olyan fejlett civilizáció volt, ami összemérhető a görög vagy kínai ősi kultúrával, amit eddig elképzelhetetlennek tartottak.

Az el zotzi lelőhelyen a korábban feltárt területek alapján az archeológusok évek óta gondosan igyekeznek feltérképezni a tájat. A Lidar-felmérés azonban kilométernyi erődítményfalakat fedezett fel, amelyet a csapat soha nem észlelt a helyszínek bejárásakor.

“A Lidar forradalmasítja a régészetet, ahogyan a Hubble Űrteleszkóp forradalmasította a csillagászatot”

A Lidar technológia egy olyan új eljárás, amely folyamatos lézer fényjeleket bocsát a felszínre és visszaverődéséből egy 3 dimenziós térképet készít a felhasználó számára. Így bukkantak a hatalmas városra is a fák takarásában.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

http://www.bbc.com/news

2017 Kidsnews | All rights reserved