Tombor Sarolta leghíresebb magyar sminkmester


Aurora (14éves) - 4 éve

Tombor Sarolta egy tündéri, tehetséges és nagyon nagy tudású, sok tapasztalatot gyűjtött sminkmester, aki három gyereke mellett még iskolában is tanítja szakmáját az ehhez a területhez vonzódó diákoknak. Mindemellett a Lancôme magyarországi sminkmestere és kétszeres Fashion Awards Hungary Év divatsminkese. Egy interjú alatt is képes volt tudásából átadni nekem és még jobban felkeltette érdeklődésemet a sminkelés világa iránt.

kidsnews: Van a munkán belül védjegyed?

Sarolta: Igen, én a szakmámban a természetes női szépséget szeretem kihangsúlyozni, minden olyan munka nagyon közel áll a szívemhez ahol meg lehet hagyni a nők arcát igazán szépnek, legyen az egy reklámfotózás, egy esküvő, vagy a kifutó modellek sminkelése. A sminkeket általában egyszerűre, de divatosra készítem. Azok a rendezők és operatőrök, akikkel dolgozom, gyakran használják a munkáimra azt a kifejezést, hogy “bőr smink”, mert nem az arcfestést venni észre a modelljeimen, hanem a ragyogó, gyönyörű bőrt. Ha egy picit több extrát szeretnének látni az elkészített sminkben, akkor is úgy alakítom a végeredményt, mintha a smink a bőr alatt lenne.

Hol tanultál sminkesnek?

Én eredetileg kozmetikusnak készültem, az akkori egyetlen, állami kozmetikus iskolában tanultam, ahol a sminkelésről nagyon minimális dolgokat tanítottak csak, például, hogy mi a különbség a nappali és az esti smink között és hogy az egyiknél sötétebb szemhéjpúdert használj a másiknál meg világosabbat. Na, ez egy annyira buta szabály! Amit itt nekünk a sminkelésről tanítottak azt egymilliószor felülírta az élet és a tapasztalat. De az a helyzet, hogy amikor én tanultam kozmetikusnak, még nem létezett olyan szakma az országban, hogy divatsminkes, mivel nem voltak divatmagazinok sem. Az első ilyen divatmagazinnál dolgozott egy nagyon jó barátnőm és ő hívott el először fotózásokra. Később Náray Tamás volt vendégem a kozmetikában és ő is meghívott a divatbemutatóira, fotózásaira, én így kerültem be a szakmába. Teljesen magamtól, sok gyakorlással fejlődtem.

Mikor gyerekként megkérdezték tőled, hogy mi szeretnél lenni felnőtt korodban, volt konkrét elképzelésed?

Igen, tanítani akartam. Később tiniként, színésznő szerettem volna lenni, de ezt a vágyat csak magamban dédelgettem, soha nem volt merszem kipróbálni magam és a szüleimmel sem osztottam meg ezt a vágyamat. Kozmetikusként már sminkes akartam lenni, és ez az álmom valóra is vált.

És azon nem gondolkodtál, hogy maszkmester legyél?

Nem, mert a maszkmesterek sokszor elcsúnyítják, vagy eltorzítják az arcot, más embert, lényt alkotnak és nem a saját szépséget emelik ki a színésznek. Nekem nagyon fontos, hogy ha egy nő feláll a székemből ne szörnyülködjön, hanem lássa magát szépnek és legyen elégedett.

Szerinted miben nyilvánul meg, ha valaki szereti is a szakmáját és nem csak végzi?

Mikor hajnali 3 órakor csörög az ébresztő, mert mennem kell dolgozni, végigfut az agyamon, hogy tényleg ezt akartam-e csinálni. De a végső válasz mindig egyértelmű igen, mert ilyenkor arra gondolok, hogy egy óra múlva sminkelni fogok és ez egy végtelen jó érzéssel tölt el.

Az én munkámban is vannak olyan pillanatok persze, amik nem kellemesek, de imádom a többi részét: azt, hogy alkothatok, hogy csodálatos embereket ismerhetek meg és ez nagyon fontos nekem. Úgy gondolom, hogy az ember, ha nagyon jól csinál valamit, akkor abban mindenképp sikeres lesz. Örülök, hogy sminkesként megtaláltam azt az utat, amin végigmenve boldoggá tehetek másokat.

Honnan gyűjtesz ihletet, ha nincs konkrét elképzelés a sminkhez a felkérőtől?

Ihletet folyamatosan gyűjtök: az utcán járva, filmet nézve, egy jót ebédelve vagy egy aranyos újságírópalántával beszélgetve, és természetesen könyvekből, magazinokból és az internetről is. Leginkább vizuális dolgok hatnak rám, de van hogy utazás közben egy zene ihlet meg és a végén egy menyasszonyi sminkötlet születik belőle.

Hogy látod, mennyire adnak hasznos tanácsokat a nem sminkesnek tanult beauty vloggerek?

Én azt tapasztalom, hogy vannak olyan vloggerek, akik elképesztően nagy badarságokat tudnak mondani. Az ilyen dolgok általában elég egyértelműek. Például ha ragasztót, vagy nem arcápolásra készített terméket ken valaki az arcára, semmiképp ne utánozzuk, mert lehet, hogy neki máshogy reagál a bőre az adott anyagra, de nekünk bajunk lehet tőle. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a sminknek nem szabad fájdalmat okoznia, viszketnie vagy bármilyen kellemetlenséget okoznia! Fontos betartani bizonyos higiéniai szabályokat is, például csak tiszta kézzel, kimosott ecsetekkel dolgozzunk és tartsuk be a gyártók instrukcióit.

Szerintem a divat a legdinamikusabban változó kortárs művészet, mivel azok a divattervezők, sminkartistok, fodrászok, akik a divatot diktálják, ugyanolyan emberek mint bárki, csak érzékenyebbek és befogadóbbak a változásokra. Érzékelik és ki is tudják fejezni a politikai, a spirituális és emberi történéseket, változásokat. Minden művész az adott korszakhoz illően alkot és fejezi ki magát, mindenki a maga módján.

A kérdésedre visszatérve, engem ezekben a videókban az szokott a legjobban zavarni, ha kötelezőnek tartanak dolgokat. Például, hogy a korrektort az alapozó előtt kell feltenni. Nincs a sminkeseknek egy nagykönyve ahova piros betűkkel bele lenne írva egy ilyen szabály. Ezek is csak tapasztalatok, amik valakinél vagy beválnak, vagy nem.Nincs olyan, hogy csak az a smink, ha tokától bokáig befedjük magunkat festékkel. Nem! Az is smink, ha valaki csak egy kis pirosítót tesz az arcára, vagy ha kevés korrektort tesz a karikáira. Amiket a vloggerek – legalább is nagyrészük – tényként kezel, az igazából csak egy útmutató, hogy aztán kialakíthasd a saját, legjobb módszeredet.

Hogyan folyik egy divatfotózás, hogyan viszonyulnak egymáshoz az emberek?

A divatfotózások motorja a fotós. Amilyen a fotós, olyan a fotózás is, mert ha a fotós egy pörgős, nagyszájú, vidám személy, a fotózás is pörgős, hangos, jó hangulatú.A kollégák általában mindig nagyon segítőkészek és együttműködőek. A modellek, amíg nem viselnek magukon gyönyörű, tervezői ruhákat, sminket, kiegészítőket, addig csak átlagos, csendes lányok, akiket maximum onnan ismernél fel az utcán, hogy nagyon magasak. Ilyen alapon minden magas lány lehetne modell, de ez a munka csak külsőleg buli. Igazából nagyon nehéz és nagy erőfeszítéseket, sok időt és türelmet igényel. A profi modellek élvonalban maradása kőkemény munkával jár.

És egy tanítási napodon mi történik?

A KREA-val, ahol tanítok nagyon nagy szerencsém van. Együtt dolgozom egy régi, nagyon tehetséges diákommal, Tégely Laurával (aki szintén sikeres sminkes), aki a képgyűjtéstől a videoinstallációkon át előkészít mindent az előadásokra, hogy én már csak a diákokkal foglalkozhassak. Előadni sosem előre betanult szöveget szoktam, hanem mindig spontán mesélek. Általában a sminkelés történelmi, érzelmi és művészeti hátteréről, saját tapasztalataimról esik szó és válaszolok a diákok kérdéseire. Hiszek a klasszikus mester-tanítvány viszonyban és a tudás közvetlen átadásában. Egy alkalom a Kreában 6 óra, reggel 9-től 2-ig. A tanítás mindig egy elméleti résszel kezdődik, ahol beszélek arról, hogy mivel fogunk foglalkozni, majd sminkelek egy modellt, akin bemutatom, hogy az adott témát én hogyan fejezném ki. Ezután a diákjaim mutatják meg, hogy mit gondolnak, hogyan tudják ők megvalósítani az adott témát a saját modelljükön.

Hogy látod, hány évesen jó, ha egy nő elkezd sminkelni?

Az első kis bőrhibáink megjelenésével, a korrektor használatával érdemes kezdeni. Az sosem jó, ha egy festékréteget húzunk az arcunkra, még akkor sem, ha a smink jó minőségű. Egy gyönyörű, tündéri bababőrt pedig főként nem szabad ezzel elrontani. A bőrünket ápolni kell és így előbb vagy utóbb, de biztos megszépül.

Most nagyon divatba jött, hogy a férfiak sminkelik magukat. Neked mi véleményed erről?

Amikor én 17-18 éves voltam a fiúk minden buli előtt kihúzták a vízvonalukat szemceruzával, és szájfényt használtak. Ebben az időben ez teljesen normális volt, ezt a divatot a legtöbb fiú követte akkoriban, mert a legmenőbb zenekarok sztárjai léptek így színpadra és ahogy ma is, úgy akkor is mindenki a sztárokat követte. A 80-as évek egy kicsit a nemek közötti járkálásról szólt, a lányok öltönyben és férfinadrágban hódítottak, a fiúk meg flitteres, denevérujjú pólókban és szoros csőnadrágokban járták a bulihelyeket.

Én most azt látom, hogy sokan manapság is szabadon mozognak a nemek között, keresik a helyüket a világban. Nagyon fontos, hogy mindenkit elfogadjunk úgy ahogy van, vegyük figyelembe, hogy minden ember más és ne akarjunk senkit megváltoztatni. Nem jó minősítgetni, vagy megsérteni másokat. Attól még, hogy elfogadunk egy másfajta életvitelt, nekünk nem kell olyan életet élnünk. Az eredeti kérdésedre visszatérve, szerintem mindenki úgy és annyira sminkelje magát, amennyire és ahogyan neki tetszik. Mindegy, hogy milyen nemű az illető.

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved