Tönkrement NETzedék!


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Internetet 1973 óta létezik. Kereken 45 éve van az az internet, amit igazából a World Wide Web (www) megjelenésekor, 1992-ben kezdett használni a hétköznapi ember, mert a www tette lehetővé az interneten való információközlést, a szórakozást és az üzleti célú felhasználást – azaz minden olyan dolgot, amire szüksége van a mai embernek.

Elkeserítően alacsony a gyermekek átlag életkora, mikor először stabilan az internet használatára alkalmas készülék birtokába kerülnek. Egy 2013-as felmérés során kiderült, hogy az akkori 13-14 évesek 8, az akkori 17-18 évesek pedig 10 éves koruktól kezdve használtak internetet. És ez a szám, azóta csak csökken. Sőt, azóta mást sem csinál.

Na mármost, itt elsősorban nem is az a legnagyobb probléma, hogy internet-hozzáférése van egy ilyen iciri-piciri gyerkőcnek, akinek annyi minden más, tápláló dologra lenne szüksége az egészséges fejlődés érdekében, hanem az, hogy nem ismerik, és nem tanulták meg helyesen használni. Itt is inkább az utóbbira kell tenni a hangsúlyt, mert egy felnőtt ember az internet alig 5%-át ismeri, így esély sincsen arra, hogy egy bármekkora gyerek teljesen átlássa, és ismerje minden zugát, meg egyébként is, valamit teljesen ismerni, vagy tudni felesleges és veszélyes lehet, mint ahogy azt Morgan Freeman a Lucy-ban olyan szépen elmagyarázza.

Szükségtelen ismerni, viszont helyesen kezelni mindenkinek  érdekében áll.

Rengeteg balesetet, zaklatást és kellemetlen oldalba ütközést kerülhetnénk el, ha időt és figyelmet fordítanánk arra, hogy megtanuljuk kezelni. Aki pedig erre azt mondja, hogy “hiszen ez a szülők dolga!” hát igaza is van.

Magunktól nem fogjuk tudni megtanulni a helyes használatát az internetnek, csak hallgatjuk a felnőttektől, hogy az internet rossz, nem használhatjuk, mert veszélyes, és a többi, szerintem minden gyereknek van egy ilyen visszatérő mondata, amit bizonyos időközönként meghallgat. És ha igaza is van anyunak/apunak amikor ezt mondja, akkor sem vagyunk előrébb.

Nem mondom, hogy nem lehet manapság internet nélkül élni, de az nagy igazság, hogy ha jól használod, akkor vannak dolgok, amiket teljesen megkönnyít. Az aggódó szülőkkel nincsen probléma, sőt, nagyon jó, hogy vannak és aggódnak értünk, mert mi, mostanság születettek leszünk az a generáció, akiknek együtt, közösen kell majd valami értelmet vinnünk abba a világba, amiben közösen élünk, táplálnunk kell a kultúránkat, ápolnunk kell a hagyományainkat, és olyan dolgokat kell majd tennünk, amitől egyszerűen jobb lesz a világ. Mert ezt csak mi tudjuk megtenni. Sem a gépek, sem az internet nem fogja helyettünk végigcsinálni. A következő generációra pedig már késő lenne hagyni. És ha most azzal töltjük a mindennapjainkat, hogy unalomból feleslegesen szörfölünk a neten, a közösségiken posztolgatunk, likeolgatunk, kommentelgetünk, vagy csak nézelődünk, azzal nemhogy időt pazarolunk el iszonyatos mennyiségben, hanem olyan dolgokat futtatunk át az agyunkon, amik vagy semmi nyomot nem hagynak, vagy ha valami meg is marad, az mind szenny, mind olyan információ, ami lefelé épít minket. És ami a legelszomorítóbb, hogy ezeket a felesleges tevékenységeket mind az emberi kapcsolatok ápolása, a szociális képességeink fejlesztése, a tanulás vagy a családi közös időtöltés helyett tesszük.

És valóban már ott tartunk, ahonnan csak a világ nagy emberei tudják visszarántani az emberiség egészét, csak az a probléma, hogy ezeknek az embereknek az internet minden szempontból megéri, mivel a világ minden pontján használják, ráadásul pénzbe kerül, és ha befolyásos ember vagy, akkor tulajdonképpen egy részét képes vagy irányítani, ami pedig egy bizonyos hatalom, ez a két dolog pedig az irányítás alapja. Így ez egy egyszerű és hatékony módja az emberek bevonzásának, ezért eszük ágában sincs bármit is kezdeni a helyzettel. Azzal pedig nem foglalkoznak, hogy mi lesz a tönkrement nemzedékkel, azalatt a címszó alatt, hogy nem ők tették tönkre.

Rá lehet fogni Bob Kahnra és Vint Cerfre, akik feltalálták az internetet, ugyanúgy, ahogy Mark Zuckerbergre, aki a Facebookot találta fel… Millió ilyen emberre rá lehetne fogni. Lawrence Page? Bill Gates? Ezek mind csak okos emberek voltak, akiket több szerencsével áldott meg a nyuszi, mint a többi 7 milliárd embert. Ezek az emberek mind azért találták fel a Googlet, a Facebookot, vagy a Windowst, meg a többi hasonló elterjedt internetes egységet, hogy az emberek élte könnyebb legyen. És ők itt kiadták a kezükből a dolgokat, kaptak érte rengeteg pénzt,

innentől kezdve pedig mindenért magunk vagyunk felelősök.

Többek között az internetért is. Mi, emberek tettük olyanná, amilyen. Csak magunkat okolhatjuk azért, mert nem tudunk úgy megnézni egy filmet laptopról, hogy két kattintás ne nyolc felugró korhatáros ablakot eredményezzen, azért, hogy beszippantotta a legfiatalabbakat is, hogy elveszi minden időnket, ha nem vigyázunk, és hogy tönkrevágott több generációt is egy csapásra. És továbbra sem csinál mást. Irtja az embereket, akiket arra kéne tanítani, hogy együtt tegyenek egymásért és azért a világért, amiben közösen élünk, és közösen kéne arra vigyáznunk, hogy ne pusztuljon ki minden erdő, hogy az állatfajok megmaradjanak, és hogy a Földgolyó ne hagyjon minket éveken belül cserben. Ha kiköltözünk a Marsra, valószínűleg vinni fogjuk magunkkal azokat az eszközöket, amiket sokmilliárd év alatt kifejlesztettünk a természet elpusztítására, így nem kell majd sokat várnunk, hogy azt is tönkretegyük, és mehetünk is tovább a következő bolygóra. Mekkora szerencse, hogy az Univerzum végtelen! :DDD

Na, de vissza az értelem útjára. Szóval, ha már azok az emberek, akiknek feladatuk lenne azzal foglalkozni, hogy a ma fiatal 2-3 generáció letegye a telefont, nem teszik, nekünk kell egyesével. Mindenki maga figyelhet arra, hogy az internetezésnek határai vannak, hogy a környezetünkre is erőt kell fordítanunk, mert egyszer csak hopp! Volt Föld, nincs Föld! Itt fogunk állni normális környezet nélkül, internet-hozzáféréssel. Hát bizony sokra fogunk vele menni. Sok szarkazmussal. Ennek érdekében mindenki hozhat értelmes szabályokat magának, a saját érdekében, és mindent megtett az ügyért, ami tőle tellett. Mert ez a mindenki lehet, hogy egy ideig csak Te vagy, de ezt látják a szüleid, a barátaid, az ismerőseid, a körülötted élők, és elgondolkodnak rajta. Úgy tud terjedni ez a pici, mint a baktériumok. Pestis is Ázsiában volt először, és úgy terjedt, ahogy az a picurka rész, amit

Neked is lehetőséged van bedobni a közösbe, hogy egyre nagyobb legyen.

Még a nyár folyamán elindítottunk egy közvélemény-kutatást azon szerkesztőink körében, akik valami okból több napig, vagy akár hetekig nem voltak internet közelben. Pár kérdést körbejártunk ezzel kapcsolatban, sokan megosztották velünk az élményeiket az internet hiányáról. Hamarosan Ti is olvashatjátok őket!

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

wiki.startlap.hu,  qubit.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved