Március 16. – Vlagyimir Komarov az űrutazás első áldozata.


kidsnews (127éves) - 4 éve

1927. március 16-án született Vlagyimir Komarov az első asztronauta, aki egy űrutazás során vesztette életét. Az 1960-as években az amerikai–szovjet űrversenyben mindkét fél a másik megelőzésére törekedett bármi áron. A cél az volt, hogy mihamarabb ember küldjenek a Holdra.  Persze az amerikaiak óriási anyagi és szellemi erőforrásokat tudtak összpontosítani az Apolló programban, de a Szovjetuniónak ennél sokkal kisebb lehetőségek jutottak.

Komarov a Szojuz-1 program űrhajósa volt és biztos volt benne, hogy nem fog élve visszatérni az űrrepülésről. Már az kilövés előtt is több mint 230 hibát tártak fel a gépen, de a 10 oldalas hibalistát elkészítő embereket gyorsan kirúgták vagy lefokozták, mert senki nem merte megmondani Brezsnyevnek, hogy a küldetés kudarcra van ítélve. Az pedig már régen eldőlt, hogy a szovjet forradalom 50. évfordulóját látványos űrtalálkozóval fogja ünnepelni a Szovjetunió. Kiderült azonban, hogy a tudomány világát és a fizikát nem a pártállami döntések befolyásolják.

Az űrhajós egy 1964-es bélyegen

A problémák már akkor manifesztálódtak amikor a Szojuz-1 föld körüli pályájára állt, így hamar szertefoszlott a remény, hogy a bátor űrhajós megérje a visszatérés dicsőségét. Mielőtt az ócskavassá vedlett űrkabinjával becsapódott volna a földbe, az amerikai hírszerzés még hallotta, ahogy kiabál és azokat átkozza, „akik betették őt abba az összetákolt űrhajóba”.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

mult-kor.hu

főkép: Flickr

2017 Kidsnews | All rights reserved