A YouTube sötét oldala


Szöllösi Kristóf (25éves) - 4 éve

Első ránézésre ez talán nem teljesen egyértelmű, mindenesetre a többnyire barátságos és családbarát YouTube-nak akad egy kifejezetten sötét oldala is. Az ártalmatlan macskás videók, vlogok és klipek között bizony sokszor ijesztő tartalmak is lapulhatnak, amelyek nyomasztó, erőszakos jelenetek sokaságával bárkinek a lelkét kikezdhetik. Ráadásul, mivel alapanyaguk általában valami ártalmatlan rajzfilm, ezek a groteszk videók sokszor a 4-5 éves gyerekekhez is eljutnak, a számtalan szűrő és gyermekvédelmi megoldás ellenére is.

Maga a jelenség egyáltalán nem új keletű dolog. Tunyacsáp öngyilkossága például egy igen régi videó, ami már a városi legendák közé is bekerült, és van még pár ilyen beteg anyag, amik jó ideje keringenek az interneten, és ráhozzák a frászt a gyanútlan megtekintőre. Azonban az elmúlt években kimondottan elszaporodtak a groteszk, gyomorforgató videók, amik ismerős rajzfilmszereplőkkel és látszólag ártatlan témákkal át tudnak szivárogni a legszigorúbb szűrükön is.

A jelenségre akkor figyeltek fel először, mikor egyre több szülő kezdett panaszkodni, hogy a gyerekek számára kialakított biztonságos csatornákon csemetéjük olyan tartalmakat látott, amelyek az idősebbek gyomrát és idegrendszerét is megviselnék. A Google 2015-ös YouTube Kids alkalmazása elvileg pont azért felelne, hogy a nagyon fiatal korosztály ne láthasson semmi olyasmit, amit nem kéne (azért ismerjük el, az internet gyakorlatilag tele van ilyen dolgokkal), azonban ezek az eltorzított videók könnyedén átcsusszannak az ilyen alkalmazások szűrőin, hiszen jórészt ismert és ártalmatlan rajzfilmeket tartalmaznak.

Talán a legijesztőbb az egész jelenségben, hogy azt se tudni, egyáltalán emberek állnak-e ezek mögött a videók mögött. A régebbi, „klasszikus” darabokat egyértelműen trollok, vagy egyszerűen csak unatkozó alakok vágták össze, azonban ez az újabb anyagokról már nem feltétlen mondható el.

A modern YouTube-on ugyanis egyre több az olyan videó, amit botok állítanak elő, és a milliós nézettségük jó része is egyszerű botoktól származik. Ki lehet őket szúrni például a címükről, ami általában mindenféle logika nélkül egymásra dobált clikcbait szavak halmaza, de persze a tartalmuk is árulkodó lehet. Ilyen algoritmussal előállított anyagok esetén pedig szinte elkerülhetetlen, hogy néha valami oda nem illő is becsússzon a videóba, már csak a nagy számok törvénye miatt is. Ezek a képsorok nem feltétlen erőszakosak vagy durvák, egyszerűen csak az ember érzi, hogy valami nincs velük rendjén, valami hibádzik, rossz érzés nézni őket.

Elmondható tehát, hogy bármennyire is ártatlannak tűnik a felszínen, sajnos a YouTube-nak is akad egy kifejezetten sötét és furcsa oldala, amit a legjobb hagyni a fenébe. Az itt fellelhető groteszk és gyomorforgató videók szerintem nem hiányoznak senki életéből, de szerencsére minimális odafigyeléssel könnyedén elkerülhetőek. A gond akkor kezdődik, ha egy jóval fiatalabb gyerek ül le a képernyő elé, a látszólag ártalmatlan, de a felszín alatt nagyon is durva tartalmaknak ugyanis ők könnyebben bedőlnek, és egy-egy ilyen videó megnézése sokkal jobban ki is hathat rájuk, mint mondjuk egy tinire vagy felnőttre.

Az ilyen videók egyre növekvő száma épp ezért komoly gondot jelent már napjainkban, és úgy tűnik, az érdekelt cégek egyelőre nem tudtak semmiféle megoldást kínálni erre a problémára. Szóval, ha legközelebb a YouTube-on jártok, nézzétek meg kétszer is, mire készültök rákattintani.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 2017 Kidsnews | All rights reserved