Afrikai kivándorlók a világban


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az „afrikai kivándorlás” elmélete napjainkban számtalan módon nyert már bizonyítást. 2005-ben egy főként biológusokból álló kutatócsapat a világ legkülönböző részeiről származó emberek génállományát vizsgálta meg. A összesen 1027 minta  53 népcsoportból származott, és a vizsgálat célja az emberiség DNS-ének sokszínűségét célozta.

Az elemzések az afrikai kivándorlás tudományos elméletét támasztotta alá, vagyis őseink őshazája az afrikai kontinens, ahonnan a Közel-Keletre mentek, hogy onnan tovább vándoroljanak Ázsiába, majd Európába, aztán a Csendes-óceán térségébe mentek és végül Amerikába érkeztek. Az afrikai őseink elterjedésének sorrendje is jól megfigyelhető a genetikai diverzitásban is, azaz sokszínűség fokozatos csökkenésében.

Megállapításaik szerint a Föld népessége fiatal és genetikailag egységes, nagyban hasonló csoportot alkot, amely nagyon kis idő alatt lepte be a Földet:

Körülbelül 67 ezer évvel ezelőtt léptünk Ázsia földjére és 40 ezer évvel ezelőtt érkeztünk Európába, közel egy időben telepedett meg a modern ember (40-60 ezer év) Ausztráliában.

Észak-Amerikába a Bering-szoroson keresztül  15-20 ezer éve ment a modern ember, hogy végül körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt Dél-Amerikába is megvesse lábát.

Arra, hogy miért fehéredet ki a bőrünk Sandra Beleza, a portugál Porto Egyetem munkatársa adja meg a választ. A kutatás vezetője szerint összefüggés van a bőrpigmentáció (bőrszín)  és a földrajzi szélesség között. Minél északabbra él egy nép annál világosabb a bőre, mivel a világosabb színű bőr több – az emberi szervezet számára elengedhetetlen –  D-vitamint képes előállítani napfény hatására.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

NewScientist

2017 Kidsnews | All rights reserved