április 13. – Péntek!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Uramisten, egy nap ami péntek és a hónap 13. napja!! !

Emberek milliója gondolja, hogy ez egy balszerencsés nap lesz. A világ egyik legismertebb hoaxa, amit mára udvariasan babonának hívunk és rengeteg történetet kapcsolnak hozzá. Van, aki a paradicsomi kiűztetéstől származtatja .  Péntek 13. esetében nem csak ennek a napnak, hanem már a számnak is rossz image van, külön-külön is jelentést hordoznak.

A történelem nagyjai között is számtalan babonás vezetőt találunk, akik nem tudtak megbékélni a 13-as számmal.  Napóleon és Roosevelt például sosem ült le olyan asztalhoz ahol 13-an voltak. Sőt sok helyen lehet olyan felhőkarcolokkal találkozni ahol a 12-dik emeletet a 14-dik követi, emellett kimaradó házszámok az utcában, továbbá a csapatok mezeiben soha nincs 13-as és még hosszan sorolhatnám. De kanyarodjunk vissza a mai naphoz.

Az első írásos emlék, hogy péntek 13. szerencsétlen nap Rossini életrajzában találkozunk, ugyanis a zeneszerző 1968. november 13-án pénteken halt meg.  A hiedelmekkel foglalkozó néprajzkutatók szerint, valójában két egymástól független hiedelem egymáshoz kapcsolásaként alakult ki, és valamikor a huszadik század elejére tehető, amikor az elátkozott 13-as szám és a balszerencsés péntek félelmei összeolvadtak.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitteren is. 2017 Kidsnews | All rights reserved