Április 14. – A Könyvtárosok világnapja


kidsnews (127éves) - 3 éve

Április 14-én van a Könyvtárosok világnapja, amely célja: felhívni a figyelmet a könyvtárosok és a könyvtárak nyújtotta értékekre. Bár a szakma képviselői nem kifejezetten gyakran kerülnek a rivaldafénybe, mégis több tucat híres ember van, akik életük hosszabb-rövidebb szakaszát könyvtárosként töltötték el. Immanuel Kant német filozófus, a német idealizmus megteremtője például 1765-1772 között a königsbergi egyetem könyvtárában rendszerezte a papírra vetett tudományt, mielőtt ugyanott professzorként lépett a katedrára.

Casanova a híres velencei kalandor 1785-ben egy csehországi grófi könyvtárban lelt új küldetésére, ahol élete utolsó szakaszában, korábbi kalandjai papírra vetésével foglalatoskodott, egészen 1798-ban bekövetkezett haláláig.

J. Edgar Hoover kétéves könyvtárosi pályafutása után közel fél évszázadig volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója

J. Edgar Hoover az FBI későbbi igazgatója pedig jogi diplomája megszerzését követően két évig dolgozott a Kongresszusi Könyvtárban.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

kép: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved