Április 16. – A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja


kidsnews (127éves) - 4 éve

2001-óta minden évben április 16-án tartják a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A holokauszt és a nácizmus szorosan összefonódva egymással, ok-okozati összefüggésben kerültek a modernkor történelmét bemutató könyvek lapjaira. A Holokauszt körülbelül hatmillió zsidó ember módszeres és központilag megtervezett megsemmisítése volt, amit a náci rezsim és szövetségesei hajtottak végre a második világháború időszaka alatt.

A nácik szerint a németek „fajilag felsőbbrendűek”, és az „alsóbbrendű” zsidók olyan idegenek, akik fenyegetést jelentenek a német közösség számra. Azt fontos megjegyezni, hogy ennek az elméletnek nem csak zsidók estek áldozatul. A „program alatt”  a romákat, a fogyatékosokat, a homoszexuálisokat is igyekeztek minél nagyobb számban elpusztítani, de politikai, ideológiai alapon is üldöztek embercsoportokat. Budapest egyik legnépszerűbb műemléke a Cipők a Duna parton alkotás is ennek az időszaknak és az áldozatoknak állít emléket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved