Április 17. – JFK, Castro és a disznó-öbölbeli invázió


kidsnews (127éves) - 4 éve

1961. április 17-én kezdődött a CIA által kitervelt disznó-öbölbeli invázió. A karibi szigetországban korábban hatalomra került forradalmi kormány és a szovjetek irányába való kacsingatás már régóta zavarta Washingtont, így Fidel Castro megbuktatására számos terv született.

Mivel el szerették volna kerülni a közvetlen beavatkozás miatti felháborodást, a hadsereg bevetése helyett bosszúvágytól feltüzelt kubai emigránsokat képeztek ki az amerikaiak.  A terv az volt, hogy őket visszajuttatják a pattanásig feszült politikai helyzetben lévő Kubába, ahol aztán annak rendje és módja szerint kitör a forradalom, majd a lázadók megdöntik Castro hatalmát.  

A Disznó-öböl, amit ma már Playa Giron-ként emlegetnek

A CIA ügynökök azonban nem számoltak azzal, hogy az államokban élő emigránsok között már rengeteg kubai ügynök volt, akik gyorsan hírét vitték az amerikai tervnek.  Persze ma már tudjuk, hogy a nagy szervezkedésben csúnyán felülbecsülték a rendszerrel szembehelyezkedők számát, miközben az is okozott némi fennakadást, hogy az akciót irányító CIA tisztek nem beszéltek spanyolul. 

A kubai erők két nap alatt a partvidékig szorították vissza a szervezetlenség és a lebukás kockázata miatt magára hagyott, az élelmiszert és a muníciót egyaránt nélkülöző emigránsokat, akik közül 1200-an estek fogságba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.



Forrás:

honvedelem.hu fmc.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved