Április 25. – Tovaris konyec, vagyis megkezdődött a csapatkivonás


kidsnews (127éves) - 4 éve

1989. április 25-én megkezdődött a hazánkban állomásozott szovjet csapatok kivonása. A Kádár-rendszer fennmaradását szavatolni hivatott katonai alakulatok egy 1957-ben kötött, magyar-szovjet megállapodás alapján több mint négy évtizedig voltak Magyarország területén. A részleges csapatkivonás során, május 28-ig 10 ezer katona, 300 harckocsi és páncélozott harcjármű hagyta el Magyarországot.

A jelenlegi felnőtt társadalom egyik legmeghatározóbb élménye a kortárs művészek számos tagját indította meg, és a régóta óhajtott elválásról popsláger is született. A kertek alatt elhúzó páncélosok, az utolsó lőszerüket is eladni próbáló szovjet katonák távozása egységet kovácsolt a magyar lakosságból.  Gorbacsov, az akkori szovjet vezető az 1988-as ENSZ közgyűlésén nyilvánosan jelentette be: a kelet-európai államokból közel 50 000 katonát fognak hazarendelni. Ezzel a reformbejelentéssel Gorbacsov végleg kiradírozta Brezsnyev hagyatékát, ami a XX. század egyik leghaladóbb gondolkodású politikusává lépett elő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved