Április 26. – Ezen a napon volt a csernobili atomkatasztrófa


kidsnews (127éves) - 3 éve

1986. április 26-án gőzrobbanás következtében kigyulladt, majd felrobbant a mai Ukrajna területén lévő csernobili atomerőmű 4-es reaktora. A vizsgálatok egybehangzó véleménye szerint az éves karbantartás keretein belül megvalósult “kísérletezgetés” vezetett a balesethez és nem egy valódi, magreakción alapuló atomrobbanás.

“Még sokkal inkább, mint az általam elindított peresztrojka, Csernobil volt talán a Szovjetunió öt évvel később bekövetkező összeomlásának igazi kiváltó oka. A csernobili katasztrófa valójában igazi fordulópontnak bizonyult: volt egy, a szerencsétlenséget megelőző korszak, és volt egy ettől teljes mértékben eltérő korszak a katasztrófa után.”- mondta az esetről később Gorbacsov.

Az atomerőmű-baleset felfoghatatlan károkat okozott és súlyos következményeit ma is nyögi a világ. Az évforduló okán összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt Csernobilról.

1.

A Greenpeace (környezetvédő szervezet) által közzétett adatok szerint, nagyságrendileg 93 ezer ember haláláért okolható közvetlenül a csernobili atomkatasztrófa, és a balesetet követő radioaktív szennyeződést tartalmazó eső.

2.

A nukleáris eső Európa legnagyobb részét elérte, egészen Írországig nyúlt ki a területe.

3.

Napjainkban is több mint 5 millió ember él olyan területen, ami a katasztrófa következtében még mindig – ha kismértékben is, de – szennyezett.

4.

A robbanás pont egy olyan kísérlet közben történt, ami arra irányult, hogy hogyan lehet biztonságosabb az erőmű működése.  Konkrétan egy teszt miatt, szándékosan kapcsolták ki az üzemzavar védelmet, így a vészleállító rendszer nem tudott működésbe lépni.

5.

A szovjet hatóságok még két napig titkolták a katasztrófát, amíg a svédországi Forsmark reaktor dolgozói a kötelező sugárméréseken fent nem akadtak befelé menet a munkahelyükre. Mivel a dolgozók munkába érkeztek, így a svéd hatóságok vizsgálni kezdték hogyan lehetséges a sugárterhelés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

liked.hu, tanarnocafe.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved