Április 30. – A méhek napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Magyar Méhészek Egyesülete kezdeményezésére minden évben április 30-án ünnepeljük a méhek napját hazánkban. Az 1994-től megtartott nap ünnepeltjei sokszor nemkívánatos vendégei otthonaiknak, de nem szabad elfeledni, amit még Albert Einstein is hangsúlyozott: ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, nem marad több, mint négy évünk az életre. Ő elég okos ember volt, tudta, miről beszél érdemes rá hallgatni. 🙂

A jeles nap alkalmából itt van néhány érdekesség, amit lehet, hogy nem tudtál a méhekről:

1.

A mézelő méhek antiszeptikus gyantával fertőtlenítik kasukat. Ettől az egész kaptár tagjai közös immunitásban részesülnek, így nem szükséges, hogy az egyes egyedeknek erős legyen az immunrendszerük.

2.

A méhek „államalkotó” rovarok, vagyis a méhcsaládban több tízezer egyed él, és más-más szerepeket töltenek be, a dajkáktól egészen a kaptárőrző méhekig.

3.

A méhkirálynő közel öt évig is képes életben maradni és napi 1500-2000 petét is lerakhat.

4.

Egy méh a rövidke – 2 hónapnyi – élete alatt a kaptár szinte összes posztját betölti. Karrierjük egy-két naposan takarítói pozícióval kezdődik, majd dajkák lesznek, hogy aztán egy komoly előléptetéssel a felügyelők szintjét is felérjék. Ezt nagyjából 12 napos korukig töltik be. Amikor aztán a testük elkezd méhviaszt termelni, akkor építészek lesznek, majd ezt követően 18-21 napos korukig őrzők. Aztán végül kiengedik őket a szabadba, és innentől kezdve az lesz a feladatuk, hogy virágport és más dolgokat gyűjtsenek a kaptár számára, egészen a halálukig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved