Április 4.- A nap, amit évtizedekig a felszabadulás napjaként ünnepeltünk


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az előrenyomuló Vörös Hadsereg miatt, 1945. április 4-én az utolsó német egységek is elhagyták Magyarország területét, ezzel hazánkban befejeződtek a második világháborús harci cselekmények. A szovjet katonák helytállására emlékezve, 1950-től egészen a rendszerváltásig ezt a napot, mint a felszabadulás napját ünnepeltük és emberek tízezrei vonultak fel az utcákon legalizálva az idegen hatalom jelenlétét.

1941. június 27-én, öt nappal azt követően, hogy a német hadigépezet megindult a Szovjetunió ellen, hazánk a Harmadik Birodalom mellett belépett a II. világháborúba és hadat üzent a Szovjetuniónak. A kezdeti kisebb-nagyobb sikerek után azonban egyre csak sokasodtak a kudarcok. Az 1943 januári doni áttörés során a 207 ezer fős  2. magyar hadsereg néhány nap alatt 100 ezer fős vesztesége mellett szenvedett vereséget. Ez volt a magyar történelem egyik legnagyobb hadi katasztrófája.

A magyar diplomácia ekkor bágyatag és óvatos tárgyalásokba kezdett az ellenfeleivel, ez azonban nem vezetett eredményre. Hitler azonban megsejtette a kiugrási kísérletet, így 1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot. Mint a bevezetőben említettük nem maradtak sokáig, helyüket hamarosan elfoglalták ugyanis a szovjetek.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

hvg.hu és rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved