ARTHUR MADSEN – FIVE


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

„Semmi sem történik véletlenül, és nem is fog soha; oka van az arany félhomályból induló és oda megtérő felhőtlen kék napok hosszú füzérének, a látszólag teljességgel zavaros politikai tetteknek, a nagyvárosok létrejöttének, a fényt soha nem látott drágakő kristályszerkezetének, a vagyon megoszlásának; oka van annak, hogy hánykor kel föl a tejesember, hogy mi lesz a választások eredménye, és hogy miért követik egymást oly szokatlanul szigorú telek. Még az elektronok is, a meg nem jósolható viselkedés iskolapéldái, valójában szelíd és engedelmes kis teremtmények, melyek fénysebességgel szaladgálnak körbe, pontosan úgy és arra, ahogy és amerre muszáj nekik. Halkan fütyülve száguldoznak, és ha ezt a füttyöt különféle kombinációiban érzékeli az ember, akkor oly kellemesnek tűnik, mint az erdei szélzúgás, és az elektronok pontosan azt teszik, amire parancsuk van. Efelől legalább bizonyos lehet az ember.”

Mark Helprin

A fény az ember éltetője, a támasza, a reménye. Ha reggel felkelsz, fény ragyog rád, napközben is a fény miatt tudsz élni, este pedig imádkozol azért, hogy másnap is ugyan ez történjen. A fény mindig ott van nálad. Vagy benned, vagy körülötted, de a fény olyan természetes az ember számára, mint a levegővétel. Csak akkor tűnik fel fontossága, ha nincs. Ha nem lenne fény, nem látnánk színeket, nem lennének árnyalatok, nem lennének gazdag emlékképeink sem, nem lenne támaszték, amire rábízhatjuk magunkat, nem lenne cél, ami felé masírozhatnánk, mert nem látnánk semmit. Céltalanul bolyonganánk naphosszat egymásra utalva, (ami pedig lássuk be, ezen a bolygón elég hamar a biztos halált jelentené az emberiség számára), de nem használhatnánk az emberi értékeinket. Nem lehetne hasznát venni annak a csodálatos „számítógépnek”, amit olykor agynak csúfolunk, mert nem lenne mire használni. Éreznénk, hogy valami nem stimmel, tapasztalnánk, hogy nem teljes a kirakós, de a fény hiányában árnyék sem lenne, amiről felismerhetnénk a fényt. És itt bezárult a kör. Tapintani tudnánk, illatokat éreznénk, hangokat hallanánk, de mind az, aminek a koncentrálásához fény kell, széthullana bennünk, mint a százéves családi hagyatékok, amik maguktól másznak le a szekrény tetejéről, és terülnek szét ezer szilánkként a vadiúj szőnyegen.

„Lopd el nekem az emberektől a fényt!”

Hangzik Shamala ultimátuma. A gyönyörű királynőben hatalmas erő lakozik, amit etikátlanul igyekszik hatalomszerzésre használni, de hamar rá kell eszmélnie, hogy egyedül aligha tudja majd hatalmas erejét a Medál felkutatására alkalmazni, így kihasználja hódolói feltétlen, és kellemetlenül vak rajongását.

A Medál Ehnaton fáraó akarata szülte hatalmas fegyver, amely befolyásolja az emberek világát – és azt a világot is, amit az emberek nem ismernek. A sok fémréteg elcsavarása egyetlen mozdulattal képes eleget tenni Shamala kívánságainak, így a Medált igyekszik az emberiség azon kis része biztos kezekben tudni, akik tudnak Shamala világából leselkedő veszélyek közelségéről. Ám a helyzet közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: Shamala kívánságának teljesítésére a vágyak túl erősek és túl kitartóak, így még az erre kinevezett Szindikátus sem képes sokáig uralni a helyzetet, és a Medál egyhamar rossz kezekbe kerül, a világgal együtt. Kockán forog két világ is, mert a Medállal nem csak az irányítás joga, hanem a fény is eltűnik a Földről.

Yeni, Jauns, Nuwe, Baru és Berria együtt szállnak szembe a világukat fenyegető veszélyekkel, és nekiállnak visszaszerezni a Medált. Hogy sikerül-e nekik? Arthur Madsen könyve minden apró részletet elárul a kíváncsi szemeknek!

Egyébként újságírói kötelezettségeim ellenére sem ajánlom, hogy 12 fölött valaki sokat reméljen ettől a regénytől. Aki szereti az igényesen felépített tartalmakat, akkor ez nem fogja megütni az ingerküszöbét, de ha egyenes kritikára vágytok, a moly.hu-n vannak időmilliomos alakok, akik bőven kifejtik ellenvetéseiket.

 

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved