Az ígéret földje, bevándorlók országa


kidsnews (127éves) - 4 éve

Pálmafák, napsütés, lapos házak, gazdag haciendák, végeláthatatlan, óceánparti hotelsorok, vagy épp az ellenkezője: óriási lélekszámú nagyvárosok, dobozokban élő szegényekkel, akik néha megtört csendben, máskor hangosabban melegednek a hordókban gyújtott tüzek mellett. Ugyanehhez az országhoz tartozik az ördögszekerek gördülése is a kietlen tájakon. Amilyen sokszínű a térség olyan sokszínű a nemzet is, hogy csak a legnagyobb etnikumokat említsük, a bevándorlók között angolok, franciák, hollandok, spanyolok, mexikóiak is vannak.

Amerika sosem volt homogén.  „Sosem volt egy Amerika, hanem egyszerre több is létezett, mind egy külön nemzeté volt.” – állítja Colin Woodard a témával foglalkozó amerikai író-újságíró, aki úgy gondolja: az USA-ban valójában nem egy nemzet létezik, hanem tizenegy etnikai kultúra ütközik és verseng egymással.

 

A Pew Research amerikai kutatóintézet készített egy felmérést, ami alapján úgy gondolják, hogy körülbelül másfél évszázad alatt 91 millió ember emigrált az Egyesült Államokba. Ennek kimutatására egy remek animált térképet is készítettek, hogyan változott a etnikai összetétel a területén ebben az időszakban.

Az 1960-as évekig egyébként a német ajkú bevándorlók voltak a legtöbben, míg ’65-ben az amerikai kongresszus megszüntette a nemzeti származás alapú rendszert. Ezt követően kerültek többségbe a Latin-Amerikából és Ázsiából érkezők, és a ’70-es évek óta Mexikóból érkezik a legtöbb bevándorló.

 Forrás:

http://www.pewresearch.org

2017 Kidsnews | All rights reserved