Beszéljünk végre a fizetésről – tőlünk mindent megtudhatsz a diákmunka világáról


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Nézzük csak. Mi az első kérdés, ami eszetekbe jut, amikor kimondom azt a szót, hogy munka? Ajaj, tudom, mire gondoltok: a munkabérre. Szakértőnk, Szentes Róbert a MultiJob iskolaszövetkezet egyik vezetője  ebben a témakörben is a segítségünkre sietett és elmesélt nekünk mindent, amit tudnunk kell. Kíváncsiak vagytok?

Kidsnews: Mi az a nettó és bruttó bér?  

Róbert: Mondhatnánk viccesen, hogy a bruttó bér az, ami csak papíron létezik. Például ezzel az órabérrel lehet találkozni a szerződésekben is. A nettó bér pedig az, amit konkrétan kézhez kapunk. A képlet egyszerű: bruttó bér – 15% SZJA = nettó bér.

Szükséges-e bankszámlát nyitnom, esetleg kell a vinnem róla dokumentumot?

Igen. Nem árt, ha saját bankszámlaszám van. Több bank is kínál diák számlacsomagokat kedvező feltételekkel. Természetesen, ha épp nincs, vagy valaki valamilyen okból kifolyólag nem akar csináltatni, akkor elfogadjuk a szülő vagy testvér számlaszámát is. Eben az esetben egy külön nyilatkozatot is ki kell tölteni. Ami pedig a dokumentumot illeti, elég csak a számlaszámot leadni.

 

Diákmunkásként kell adóbevallást készíteni?

 Igen, kell. Mivel ez is jövedelemnek számít, így szükséges adóbevallást készíteni. Habár a NAV most már elkészíti a bevallás tervezetet, így azt csak el kell fogadni, hogy ha rendben találjuk.

Hogyan kapom a bérem?                 

A fizetéseket utalva kapja meg minden diák, ezért van szükség számlaszámra.

Az iskolaszövetkezet fizet, vagy a cég, akinél dolgozom?

Minden esetben a szövetkezet fizeti ki a diákokat, hiszen a diákok a szövetkezettel vannak jogviszonyban. Ez egyfajta biztosíték is. Hiszen, ha a cég valami oknál fogva késve, vagy épp nem fizeti ki az elvégzett munkáért az ellenértéket, a szövetkezet akkor is időben kifizeti a diákoknak azt, ami jár.

Nora Roberts szavait idézve:

„Nincs jutalom munka nélkül, győzelem erőfeszítés nélkül, győztes csata kockázat nélkül.”

Ezzel szeretném kifejezni számotokra, hogy egy próbát megér. Én hiszek benned, sikerülni fog!

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved